La Generalitat rep 245 propostes per millorar la qualitat de l'aire

 • Està previst atorgar subvencions per renovar la flota de taxis
 • BARCELONA. EUROPA PRESS.- La Generalitat de Catalunya ha rebut 245 propostes per millorar la qualitat de l’aire, realitzades pels 125 representants d’entitats i administracions que han participat en el procés de definició del Pla d’Actuació per a la Millora de la Qualitat de l’Aire 2011-2015.
  En declaracions a Europa Press, la directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, ha explicat que el pla, que està previst que es presenti el 22 de setembre, és fruit d’un treball intens portat a terme a l’últim mig any després d’una “marató d’escoltar gent”.
  Del total de propostes presentades, el 63% estan vinculades amb el transport terrestre i la mobilitat; el 22% amb la sensibilització, la formació i la comunicació; el 7% amb el sector domèstic i serveis, i la resta amb altres àmbits, i han estat formulades per ajuntaments, departaments de la Generalitat i col·legis i gremis professionals, entre d’altres institucions.
  El 67% d’aquestes propostes han estat acceptades, si bé 18 s’han rebutjat perquè considera que no són viables –com tornar als 80 quilòmetres per hora o tancar alguna planta industrial– i 62 més no s’han acceptat perquè no tenien “res a veure amb el pla”, com la petició que les cimenteres no cremin fang procedent de les depuradores en el seu procés industrial, ha explicat Farran.
  Les propostes són fruit de diverses sessions de debat i han estat consultades amb el grup de vuit científics independents que supervisaran el desenvolupament del pla, si bé la directora general ha declinat oferir detalls sobre les mesures concretes que s’adoptaran fins que no es faci públic el pla.

  TOTALMENT EN VIGOR EN 2012

  Després de la presentació, el Govern preveu la seva aprovació per part del Consell Executiu i la realització d’una memòria econòmica detallada, ja que hauria d’estar vigent com a molt tard el pròxim 1 de gener, si bé existeixen mesures que s’aplicaran amb anterioritat.
  Paral·lelament, i després de ser enviat al Govern, el pla cal lliurar a la Unió Europea abans que finalitzi el mes de setembre, després que aquesta hagi amenaçat amb multar diverses ciutats espanyoles pels alts índexs de contaminació i hagi concedit una pròrroga per elaborar un pla de xoc.
  Entre les mesures que s’han estudiat fins avui figuren descomptes en els peatges metropolitans de Barcelona per als cotxes de més de tres ocupants, bonificar els vehicles amb emissions més baixes en pagar l’impost de circulació i atorgar subvencions per renovar la flota de taxis i furgonetes comercials més contaminants, entre d’altres.