Tensió creixent entre taxistes i Guàrdia Urbana

* Desenes de taxistes s’enfronten a agents que multaven un aparcament en doble fila a Sants
* L’autoritat del taxi demanarà certa flexibilitat a la policia
BARCELONA. EL PUNT. XAVIER MIRÓ.- Les diferències habituals entre taxistes i guàrdies urbans per l’ús de la via pública han anat pujant de to amb la crisi fins al punt que ahir hi va haver un enfrontament a l’estació de Sants que va obligar a la intervenció de l’Institut Metropolità del Taxi (IMT), que ja ha convocat una reunió immediata amb els principals sindicats del sector i el cos municipal de policia per evitar que l’espurna acabi en incendi.
Amb l’arribada al matí de diversos trens d’alta velocitat a l’estació, els taxis omplen la graella de la plaça de Joan Peiró mentre es forma una cua d’entrada des del passeig de Sant Antoni. Quan la cua es desborda, els taxis aparquen en doble fila en un vial on també entren altres cotxes. Ahir una patrulla de la Guàrdia Urbana va amenaçar de denunciar els taxistes si no desocupaven la doble fila –segons els afectats, no bloquejaven el pas; segons la Guàrdia Urbana, sí–. Els agents van decidir tallar l’entrada a la graella i multar els conductors, una acció que va mobilitzar les desenes de taxistes presents a la graella però també molts d’altres arribats en solidaritat, que es van plantar, i van deixar sense taxi desenes de passatgers. La policia va desplegar un operatiu per reconduir el trànsit al voltant de l’estació. Hi va haver tensió, crits i insults, tot i que tothom nega que la cosa s’acabés en un ball de bastons.

Pels taxistes ha estat el “detonant” d’un conflicte creixent que es repeteix a les places de Sants, Espanya o Catalunya però també, de nit, als carrers del Comerç o Aribau, a la sortida dels locals d’oci nocturn. Els taxistes admeten que aparquen en doble fila i ho justifiquen: només hi ha 1.700 places d’aparcament per a 7.000 taxis en servei; abans de la crisi, trobaven clients tard o d’hora fent un tomb; ara poden estar dues hores gastant combustible sense fer cap servei i decideixen aturar-se, en doble fila si estan ocupades totes les places de les parades de taxis. El gerent de l’IMT, Eduard Ràmia, ha convocat una reunió a tres bandes en què sol·licitarà flexibilitat als agents. En moments puntuals i llocs determinats, defensa que els taxis puguin esperar en doble fila sempre que no bloquegin el pas

Comments are closed.