L'examen d'idioma a taxistes tomba el 50% dels aspirants

Cua de taxistes a l'estació de Sants, el juny de l'any passat. ARXIU / DANNY CAMINAL
Cua de taxistes a l'estació de Sants, el juny de l'any passat. ARXIU / DANNY CAMINAL

 • Control d’accés per als postulants de parla no hispana

 • Tots els candidats opten pel castellà encara que entendre el català és obligatori

 • Un professor d’escola va rebre una oferta de 6.000 ¤ per formar 10 pakistanesos
 • BARCELONA. EL PERIODICO. CARLOS MÁRQUEZ DANIEL.- Ningú discuteix ja que el taxi de Barcelona està en plena transformació, però sí que hi ha dubtes sobre cap on es dirigeix. Els més pessimistes parlen de «pakistanització» del gremi i alerten sobre l’«aparició de màfies» que compren llicències per explotar-les al límit de la llei. Els optimistes recolzen la seva visió menys claudicant en la crisi, i consideren que el taxi ha de ser defensor de la integració social. Sigui quin sigui el punt de vista, el cert és que el sector ha despuntat com a refugi en temps difícils, i això ha portat l’administració a buscar nous filtres per controlar l’accés a la professió. Una de les mesures adoptades va ser instaurar un examen d’idioma perquè els aspirants de parla no hispana poguessin optar a la credencial. En la primera convocatòria, celebrada fa poques setmanes, el 50% dels candidats no van aconseguir progressar adequadament.
  Segons xifres facilitades per l’Institut Metropolità del Taxi (IMT), només 120 dels 235 aspirants van resultar ser aptes, i tots, el 100% dels candidats, van triar examinar-se en castellà. El fet de donar l’opció d’escollir idioma genera una certa contradicció amb el que defensa el reglament metropolità del taxi, que en el capítol 3 estipula el dret de l’usuari de «comunicar-se amb el conductor en qualsevol de les llengües oficials», és a dir, castellà o català. Si tots s’han decantat per la llengua de Cervantes, no és difícil concloure que amb la de Serrat no han de passar de l’amable «bon dia».

  INFRACCIÓ LLEU

  Alfons Beltran, formador de l’escola de taxistes Barcino Santiveri, aplaudeix la iniciativa però lamenta que es deixi de banda el català. Recorda que, més enllà del dret de l’usuari a ser atès en qualsevol de les dues llengües, el mateix reglament també considera infracció lleu «no acceptar que el viatger faci servir indistintament el castellà i el català en les seves indicacions per a la necessària prestació del servei». Beltran considera que, tal com ell fa a les seves classes i tenint en compte el que estipula el reglament, el control escrit «hauria d’alternar els dos idiomes».

  Un company del gremi, també formador de futurs taxistes, explica un cas que exemplifica fins a quin punt la situació anterior a l’examen per a candidats de parla no hispana generava moments de pel·lícula. Explica que un grup de 10 pakistanesos li van oferir 6.000 euros a canvi que els ajudés a memoritzar les preguntes. Volien obtenir el carnet a qualsevol preu i a més el professor s’havia de desplaçar al lloc que li indicarien ells quan tanquessin el tracte, res de pupitres ni de compartir espai amb altres aspirants a taxista. «Òbviament els vaig dir que no, perquè volem el millor per al sector, però estic convençut que hi va haver algú que sí que va acceptar la seva oferta», es lamenta.

  44% DE SUSPENSOS

  A la primera convocatòria del 2011, celebrada entre el 9 i l’11 de febrer, s’hi van presentar 540 candidats, 201 dels quals eren estrangers. Van aconseguir la credencial 238, un 44%, i la resta hauran d’esperar a la pròxima cita, a finals d’aquest mes. Entre les nacionalitats més habituals, s’imposen els pakistanesos (78, un 14,4% del total), els colombians (28) i els marroquins (20). En total, van pujar a examen futurs xòfers de 32 països diferents, la millor demostració que el taxi, efectivament, està en plena transformació.

  5 thoughts on “L'examen d'idioma a taxistes tomba el 50% dels aspirants

  • 23 de febrer de 2011 at 12:13
   Permalink

   Pel que sembla anem enrera. Abans l’examen era tant en català com en castellà. Ara els aspirants poden escollir la llengua, primer pas enrere.

   A les darreres convocatòries abans del suposat canvi, el nombre d’aprovats girava entre el 35 i el 45% dels presentats. Si en aquesta convocatòria han aconseguit la credencial un 44% dels presentats, tot i escollir l’idioma de l’exàmen vol dir que tot el plantejat per l’IMT no ha servit absolutament per res.

   Reply
  • 23 de febrer de 2011 at 16:03
   Permalink

   Lo logico y normail seria que como en cualquier trabajo de cara a la gente, supieramos hablar, leer y entender AMBAS LENGUAS al cien por cien.

   Reply
  • 24 de febrer de 2011 at 12:04
   Permalink

   No entiendo siendo el catalán obligatorio puedan escojer el idioma. Sería lo lógico que la “prueba” se hiciera de una forma bilingüe ya que eso es lo que se espera en la atención de un profesional del taxi cuando un cliente entra en el v ehiculo y pide tus servicios.

   Voy a contar mis batallitas, cuando subí a exámen no hace tanto, según se mire el tiempo, hará unos 11 años, las 100 preguntas a contestar en 60 minutos, osea a mas de pregunta por minuto, eran en catalán y en castellano a parte de ser preguntas endiabladas y enrevesadas, ahora que vamos hacia mejorar el servicio a pedir a las personas mejor aptitudes, mejor educación, mayor nivel académico etc., en todo ámbito empresarial y de gestión, resulta que en el sector del taxi rebajamos el nivel de exámen y bajamos el listón, después se quejan de la mala imagen que damos, por supuesto, alugunos, y en especial serían los que han bajado el nivel de acceso.

   Reply
  • 24 de febrer de 2011 at 20:53
   Permalink

   A Catalunya, en català ! I punt !

   Reply
  • 4 de març de 2011 at 19:56
   Permalink

   Se ha bajado el listón (ignorando la ley sobre conocimiento idiomas) estos años para suplir la demanda de asalariados por parte de especuladores de licencias.

   Se ha pasado de dos examenes al año hace pocos años a ocho para recaudar mucho dinero a 200€ la inscripción.

   Reply

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *