L'estació Figueres-Vilafant del TAV s'estrenarà sense tenir els accessos acabats

L'espai de venda de bitllets a la nova estació Figueres-Vilafant. Foto: J.P
L'espai de venda de bitllets a la nova estació Figueres-Vilafant. Foto: J.P

 • * Els dos vials per accedir-hi no estaran completats
 • * Tampoc hi haurà el servei de taxis ni autobusos
 • * Els alcaldes no han rebut cap notificació oficial
 • FIGUERES. JOSEP PUIGBERT. EL PUNT.- Els alcaldes de Figueres i Vilafant van tenir coneixement que la nova estació finalment entraria en servei el 19 de desembre, després de la roda de premsa de dilluns, en què es va fer pública aquesta data. Ho van saber pels mitjans de comunicació i a través de comentaris privats de membres de l’administració de la Generalitat i de l’Estat. El 19 de desembre hi haurà dos trens diaris que faran el trajecte Figueres-Perpinyà-Narbona-Lió-París, però l’estació no disposarà de servei de taxis ni d’autobusos, ni tampoc s’hauran acabat els dos vials que habilita Adif per accedir-hi.
  El més endarrerit és el que enllaçarà l’estació amb la carretera d’Olot –al terme de Vilafant– a través del barri de l’Arengada. Aquest vial és la prolongació de l’avinguda Puig Grau –on hi ha la fàbrica Elpa–. “Hi treballen a marxes forçades, però d’aquí a un mes no estarà tot. Per exemple no hi haurà llum”, ha explicat l’alcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys. Des de Figueres, el carrer per accedir-hi és el de les Pedreres, que s’agafa al giratori amb la carretera de Llers i el carrer Ter.
  A través d’aquest vial s’hi pot arribar bé en cotxe, però tampoc estarà completat tot el projecte que havia acordat l’Ajuntament figuerenc amb Adif. Sobretot pel que fa referència a l’accés a peu. Un altre plantejament que havia fet l’Ajuntament, com és el de construir una passera per vianants per sobre la riera Galligans, des de la plaça Joan Sibecas, per escurçar el trajecte des del barri del Culubret, està parat perquè Adif manté la voluntat de tenir el recinte de l’estació tancat i, per tant, amb un únic accés –el carrer de les Pedreres–, qüestió que no veu bé l’Ajuntament figuerenc.
  Tampoc amb l’obertura de l’estació s’hauran implantat els serveis de transport urbà com taxis i autobusos perquè encara ho estan negociant les dues administracions locals i la Generalitat.
  El que sí estarà a punt és la nova retolació amb el nom definitiu de la infraestructura “estació Figueres-Vilafant”.
  Oficina de turisme
  Un servei que s’ha incorporat a l’edifici i que inicialment no estava previst en el projecte és el punt d’informació turística, que s’hi està habilitant.
  En definitiva, l’obertura de la nova estació no serà com haurien volgut els màxims responsables municipals, sobretot pels accessos. “Hauria estat bé garantir el compromís que el dia d’entrar en servei estigués tot acabat. Ja no només els accessos locals, també els supramunicipals”, ha comentat l’alcalde figuerenc, Santi Vila.
  És clar que Foment i Adif s’han agafat al peu de la lletra que l’estació que s’estrenarà el mes vinent és “provisional”.