Els taxistes de Platja d'Aro, tips de la competència deslleial

Parada de taxis a l'avinguda de Sant Feliu de Platja d'Aro
– L’Agrupació de Taxistes Autònoms de Castell-Platja d’Aro crida a la mobilització els dies 25 i 26 de juliol i 16 i 17 d’agost
* Reclamen més control i sancions
* Els taxistes diuen que ja no poden més i es rebel·len amb força
* “Seria intrusisme si els hotels cobressin. La majoria d’hotels no tenen furgonetes”, diu Montse Closas, Unió d’empresaris d’Hostaleria i Turisme costa Brava Centre
*”La situació ens porta a un extrem d’asfíxia que ens condueix a la ruïna”, diu Valerio Romero, de la Agrupació de Taxistes Autònoms de Platja d’Aro i S’Agarò
PLATJA D’ARO. EL PUNT. JOAN PUNTÍ.- El sector del taxi està en peu de guerra per l’intrusisme i fa un pas endavant. Si bé a principi de mes eren els taxistes de Figueres els que denunciaven que companys d’altres poblacions de la comarca recollien clients a la capital, pràctica que tenen vedada, ahir era l’Agrupació de Taxistes Autònoms de Castell-Platja d’Aro i S’Agaró que es decidia a passar a l’acció. Els taxistes de la població baixempordanesa convocaran una vaga de servei per als dies 25 i 26 de juliol i 16 i 17 d’agost en protesta per la proliferació exponencial de serveis particulars i d’empreses turístiques de la zona que envaeixen les seves atribucions i, segons el seu parer, els fan competència deslleial. Els taxistes platjarencs ja van mostrar el seu malestar el juny de l’any passat, però ara ja no poden més i han dit prou. “La situació ens porta a un extrem d’asfíxia que ens condueix a la ruïna”, exposa el president de l’Agrupació de Taxistes Autònoms de Castell-Platja d’Aro i S’Agaró, Valerio Romero.
Durant els quatre dies de vaga els taxistes que la secundin suspendran el servei i faran rondes per “controlar” que no hi hagi taxistes d’altres zones i particulars que es puguin aprofitar de la falta de servei i actuïn suplantant-los les atribucions zonals. Actualment estan afiliats a l’agrupació que presideix Valerio Romero divuit taxis amb parada i llicència per actuar al municipi de Castell-Platja d’Aro i S’Agaró.
“Nosaltres estem regulats, paguem impostos per fer aquesta feina, fem una inversió molt important per tenir una llicència, paguem els autònoms i tenim targeta de transport per poder treballar en això. No podem tolerar, doncs, que se’ns faci competència de manera deslleial”, es lamentava ahir Romero.
Els taxistes que convoquen la vaga es queixen de diversos intrusismes, sobretot de les furgonetes que desplacen clients des dels establiments fins a l’aeroport de Girona, una pràctica “estesa” –asseguren– que els està “prenent la feina”.
“Cada hotel té la seva furgoneta de transport –afirma Valerio Romero– per als seus clients i s’escuden en el fet que no cobren aquests serveis sinó que els ofereixen com a deferència. Això és una estratègia per evitar que se’ls pugui denunciar per intrusisme. Hi ha, però, moltes maneres de cobrar el servei. Jo t’augmento el preu del pack de l’estada i després et dic que et regalo el desplaçament. Això és una manera d’eludir la normativa. Diuen que és un servei de cortesia.”
La principal demanda de l’agrupació és l’augment de controls que la direcció de Transports de la Generalitat deixa a mans dels Mossos d’Esquadra. El president dels taxistes admet que la presència de mossos d’esquadra que fan controls a l’aeroport ja és efectiva, però reclama que s’estengui a altres zones. A banda de l’intrusisme de les furgonetes dels hotels, Romero esmenta que companys taxistes de poblacions pròximes els prenen els clients al municipi. “El nostre municipi és atractiu per als taxistes de fora perquè l’oci nocturn, per exemple, porta molta gent a Platja d’Aro. Nosaltres, en canvi. no en fem res, d’anar a d’altres municipis. No ens surt a compte.”
El descens del nombre de clients està xifrat en un 40% respecte a anys anteriors i en culpen, en part, el fet que els prenguin clients. “El més increïble ja són les comunitats de veïns que ho encarreguen fins i tot al conserge. Estem indefensos.” Les queixes han sovintejat en els darrers anys. Argumenten la crida a la vaga dient que la pressió se’ls fa insostenible.

LES FRASES
La situació ens porta a un extrem d’asfíxia que ens condueix a la ruïna
Valerio Romero
AGRUPACIÓ DE TAXISTES AUTÒNOMS DE PLATJA D’ARO I S’AGARÓ

Furgonetes de cortesia, de franc

El trànsit de furgonetes amb clients que van amunt i avall amb maletes és una pràctica que ja ha estat denunciada en múltiples ocasions per l’Agrupació de Platja d’Aro. El vicepresident, Fran Gálvez, ho denunciava ja l’any passat com un fenomen creixent que fa “anys que passa, però que cada cop més”. L’any passat la Generalitat va enviar una carta als establiments hotelers per deixar “clares les regles del joc”, i Ricard Font, en aquell moment director general de Transports, va anunciar inspeccions aleatòries que els taxistes platjarencs han confirmat que existeixen en l’àmbit de l’aeroport.
La presidenta de la Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme Costa Brava Centre, Montse Closas, va negar que l’ús de furgonetes per part dels hotels de la zona fos una pràctica generalitzada, i va marcar un nexe comú entre tots els serveis: “Ningú no cobra als clients per acompanyar-los enlloc.” “Seria intrusisme si els hotels cobressin, però, primer, la majoria d’hotels no tenen furgonetes. És com si jo tingués clients que volen anar al golf i jo els ofereixo portar-los.” Les queixes dels taxistes d’arreu s’estenen tan ràpidament com la desconfiança respecte a companys de la professió d’altres poblacions. Closas admet que sovint rep queixes del sector, però ella entén que en el sector hoteler no es comet cap tipus d’irregularitat.

Figueres i les queixes contra altres companys

El problema de l’intrusisme no afecta exclusivament els taxistes de Castell-Platja d’Aro. Recentment, el president dels taxistes de Figueres, Joan Balastegui, denunciava males pràctiques de companys de la comarca que recullen clients al nucli de Figueres quan no ho poden fer, ja que la normativa limita el servei a taxistes amb la llicència de Figueres. Balastegui denunciava que darrerament s’havien trobat intrusisme de particulars
que feien de taxistes “pirates”.
L’estació del TAV, l’hospital i el jutjat fan de Figueres un gran pastís del qual tots volen participar. El cert és, però, que només pot actuar a la zona un determinat nombre de taxistes. A Figueres els ànims es van encendre quan la Guàrdia Urbana va sancionar una taxista de Llançà que va esperar un client per retornar-lo a l’origen tal com li permet la llei quan es fan serveis a hospitals. Els taxistes figuerencs van veure intrusisme en l’espera del client i es van desfermar els nervis. En l’incident hi va haver insults.