Cau una banda que s’oferia per aprovar l’examen de circulació

ANTONIO BAQUERO
BARCELONA
El Cos Nacional de Policia (CNP) ha desmantellat a Barcelona una banda de pakistanesos que s’havia especialitzat a aconseguir de manera fraudulenta permisos de conduir per als seus compatriotes. La investigació, portada a terme per la Unitat contra les Xarxes d’Immigració i Falsedats Documentals (UCRIF), ha permès detenir tres individus –tot i que n’hi ha nou més d’imputats– que cobraven entre 1.000 i 1.500 euros per fer que la persona inte-ressada superés l’examen teòric de la Direcció General de Trànsit (DGT).
Fonts pròximes a l’operatiu han explicat que la banda treia partit del fet que la DGT manté vigent durant algun temps els models d’exàmens, cosa que permetia als acusats memoritzar les respostes.

D’aquesta manera, els membres de la xarxa suplantaven les persones que contractaven els seus serveis en els exàmens, que ja se sabien de memòria. Per a això s’aprofitaven del fet que, en moltes ocasions, als funcionaris els costa distingir les cares de persones d’origen ètnic molt diferent, com ara els pakistanesos. Quan el model de qüestionari no era el conegut, disposaven d’un bolígraf especialment preparat per manipular el codi del test i canviar-lo per l’examen que aquests tenien preparat.

Els investigadors han acreditat que la banda havia aconseguit superar l’examen teòric per a almenys 100 persones, totes elles immigrants pakistanesos. El seu nivell d’èxit en aquests exàmens era tan elevat que van començar a presentar-se a exàmens en altres localitats diferents de Barcelona, perquè no cridés l’atenció l’elevada taxa d’aprovats entre els aspirants pakistanesos.

VENTALL DE FEINES /

¿Per què un immigrant està disposat a pagar 1.500 euros a canvi d’un carnet de conduir? Fonts del cas destaquen la importància que per a un immigrant pakistanès té aquest document. «Al qui no té papers li permet aconseguir un document oficial espanyol que pot aprofitar per a l’arrelament», expliquen les mateixes fonts. En canvi, per als que ja estan regularitzats, la utilització és diferent: els obre un nou ventall de feines, com ara repartidors o xòfers. «Per a molts d’ells, que parlen espanyol amb penes i treballs, seria molt difícil aprovar l’examen», expliquen les fonts.

El Periodico