Barcelona a punt pels X-Games

BARCELONA.- L’Ajuntament de Barcelona i la Guàrdia Urbana han planificat un dispositiu de ciutat i a l’entorn de la muntanya de Montjuic per garantir la mobilitat, la seguretat i la convivència a la capital catalana
Aquest cap de setmana, Barcelona serà l’escenari de diferents esdeveniments que conflueixen en el temps i que se celebraran principalment a l’entorn de la muntanya de Montjuic, al Districte de Sants-Montjuic. Durant un espai de quatre dies, aquest àmbit de la ciutat concentrarà la celebració del Saló de l’Automòbil (11 de maig a 19 de maig); els X-Games (16 de maig a 19 de maig) i la Nit dels Museus (18 de maig).
A banda, del 17 al 19 de maig seran els dies de 2013 en els quals s’espera la màxima arribada de creueristes a Barcelona amb prop de 63.600 visitants. El dia de màxima afluència serà el divendres 17 quan coincidiran 8 vaixells i 30 mil passatgers de creuer.
Per aquest motiu l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant la Guàrdia Urbana, ha planificat un dispositiu de ciutat, que se centrarà especialment a l’entorn de la muntanya de Montjuic amb l’objectiu de vetllar perquè els barcelonins i els visitants que vulguin assistir als diferents esdeveniments programats durant el cap de setmana ho puguin fer amb les millors condicions possibles, garantint tant la mobilitat en aquest àmbit com uns nivells òptims de seguretat, civisme i seguretat viària.

Mobilitat a l’entorn de la muntanya de Montjuic

Els agents de la Guàrdia Urbana es desplegaran a l’entorn de la muntanya de Montjuic i treballaran per assegurar una correcta mobilitat i la fluïdesa en el trànsit en aquest sector, realitzant els desviaments corresponents i gestionant la circulació per tal de facilitar els desplaçaments a peu, amb transport públic i amb vehicle en aquest entorn. El cos de policia barceloní també actuarà per mantenir la seguretat viària en aquesta zona.
A banda, la Guàrdia Urbana juntament amb els Mossos d’Esquadra s’encarregarà de mantenir l’odre públic i garantir la seguretat dels assistents i participants als esdeveniments que se celebrin a la muntanya, alhora que vetllarà pel normal funcionament de les competicions garantint la seguretat a tota l’àrea d’influència afectada. Els agents actuaran a l’interior i l’exterior de les instal·lacions per tal de prevenir aldarulls i il·lícits penals.
La Guàrdia Urbana també prioritzarà el control de la venda ambulant a l’entorn de les diferents ubicacions de Montjuic assegurant el compliment de l’Ordenança de Mesures per Garantir i Fomentar la Convivència.

X-Games

L’esdeveniment més destacat i que concentrarà una major afluència de públic serà la celebració dels X-Games, el principal i gran certamen mundial dedicat als esports extrems, urbans i d’acció, que comptarà amb la participació dels millors esportistes professionals de cada especialitat. La capital catalana ha estat escollida seu de la modalitat convencional dels X-Games 2013. Nascuts al 1995, en els seus 17 anys d’història els X Games s’han situat en el Top 10 dels esdeveniments esportius mundials.
Els X Games incorporen diverses modalitats d’esports d’acció i a Barcelona se celebraran les 4 modalitats principals: Skateboard, BMX, Moto i Rally. Així des del dia 16 i fins el dia 19 Barcelona s’erigirà com a capital mundial de l’esport. En aquesta primera edició hi participaran 350 atletes, 42 països participants, 500 voluntaris, 4,700 persones acreditades i 350 mitjans de comunicació.

L’esdeveniment se celebrarà en quatre instal·lacions distribuïdes per la muntanya de Montjuic:
– Esplanada Anella Olímpica
– Piscina Municipal de Montjuic
– Palau Sant Jordi
– Estadi Olímpic de Montjuic, Lluís Companys

Calendari de competicions

El primer dia 16 de maig, se celebrarà la modalitat d’Skateboard amb les disciplines d’Street i Park a l’Esplanada Anella Olímpica i la disciplina de Vert a la Piscina Municipal de Montjuic a les 11.30 hores, 15.00 hores i 18.00 hores, respectivament.
Divendres 17 de maig es disputarà la classificació de la disciplina d’Street de Skateboard a l’Esplanada Anella Olímpica a les 14.30 hores i la final Big Air al Palau Sant Jordi a les 21.00 hores; la final de BMX Freestyle a la Piscina Municipal de Montjuic a les 18.00 hores; i per últim, la final de Speed & Style de Moto X a les 19.30 hores al Palau Sant Jordi.
El dissabte 18 de maig, a l’Esplanada Anella Olímpica tindrà lloc la final de la disciplina d’Street d’Skateboard a les 16.00 hores, la final femenina de Park d’Skateboard a les 12.00 hores i la final de Park de BMX Freestyle a les 14.00 hores; i, per últim, les disciplines de Moto X a partir de les 18.00 hores a l’Estadi Lluís Companys.
L’últim dia 19 de miag, a l’Esplanada de l’Anella Olímpica, se celebrarà la final d’Stre de BMX Freestyle a les 12.00 hores i la final de Park d’Skateboard a les 14.00 hores; a l’Estadi Olímpic de Montjuic, Lluis Companys, la final de RallyCross a les 16.00 hores; i al Palau Sant Jordi la final de Big Air de BMX Freestyle a les 20.30 i les finals de Best Whip i Step Up de Moto X a partir de les 20.30 hores.

Restriccions en l’estacionament i en la circulació

La confluència dels tres esdeveniments a l’entorn de la muntanya de Montjuic provocaran restriccions en l’estacionament i també afectacions al trànsit en aquest àmbit.
La celebració del Saló de l’Automòbil comportarà la prohibició de l’estacionament de vehicles a l’Av. Reina Maria Cristina (ambdós costats), entre pl. Espanya i Av. Rius i Taulet i al c/Lleida (costat Llobregat) entre Maria Montessori i Pg. Santa Madrona. A banda, mentre duri el saló, l’Av. Reina Maria Cristina romandrà tallada al trànsit. També a conseqüència dels X-Games es prohibirà l’estacionament de vehicles a l’Av. de l’Estadi, des del c/Jocs del 92 fins al pg. Olímpic, al c/Vivers, tot el costat mar, a l’Av. Miramar, davant la piscina de salts, i a diversos trams del Pg. Olímpic. La Guàrdia Urbana tancarà al trànsit de vehicles l’Av. de l’Estadi entre c/Jocs del 92 i el pg. Olímpic.
En el moment que estiguin completes les zones d’estacionament lliure de Montjuïc o l’afluència de vehicles ho faci necessari la Guàrdia Urbana de Barcelona realitzarà els desviaments de trànsit que siguin necessaris en aquest àmbit i si cal tallarà la circulació a les vies d’accés, en primer lloc de l’entorn de l’Anella Olímpica i si és precís a tot el Parc de Montjuic.

Desplaçar-se a peu o amb transport públic

Ateses les possibles afectacions en la circulació i la mobilitat l’Ajuntament de Barcelona es recomana a tots aquells ciutadans que vulguin accedir a l’àmbit de Montjuic que ho facin preferentment a peu o en transport públic.

Font Màgica de Montjuic

Entre els dies 16 i 19 de maig i amb motiu de la coincidència amb els X Games i les altres celebracions la Font Màgica de Montjuic restarà sense activitat.

Més atenció a les zones turístiques

Paral·lelament, i atesa l’important arribada de creueristes que es concentraran a la ciutat durant el cap de setmana, els agents de la Guàrdia Urbana desplegaran un operatiu preventiu a diferents punts de Barcelona fent un reforç a la zona centre i als àmbits turístics, d’oci i comercials més concorreguts. A banda, la Guàrdia Urbana realitzarà actuacions concretes en aquells espais públics que presenten un ús més intensiu com són la Rambla, la Plaça Catalunya, el Passeig de Gràcia, la Rambla del Raval i la Sagrada Família, entre d’altres.