Advocats, farmacèutics i taxistes s'alien contra Monti

* LIBERALITZACIONS
* La supressió dels drets adquirits d’alguns gremis encén Itàlia
* Els col·legis professionals estan en peu de guerra a Itàlia
* Els gremis s’han manifestat al carrer tota la setmana en contra de les liberalitzacions del govern de Mario Monti
Volen recuperar el control
BARCELONA. DIARI ARA. MARIONA FERRER I FORNELLS.- Dilluns els advocats, els notaris i els taxistes, dimarts els camioners, dimecres els farmacèutics, dijous els pescadors i divendres el transports públic. Els diferents sectors professionals tocats per les reformes del primer ministre italià, Mario Monti, han respost amb contundència a les mesures de liberalització i l’encariment del petroli que ha aprovat el govern. Durant una setmana, la plaça de Montecitorio de Roma -davant de la Cambra de Diputats- s’ha convertit en la Sintagma d’Atenes, per on han desfilat els múltiples gremis que veuen amenaçats els seus privilegis adquirits amb el programa de desregularitzacions del professore , que vol incrementar la competència i crear més llocs de treball.

Advocats
Suprimides les pràctiques no remunerades durant dos anys

En un sector professional monopolitzat al 70% per bufets d’advocats veterans, Monti ha previst obrir una escletxa per als més joves. Amb el nou decret, queden abolits els dos anys de pràctiques no remunerades dels joves llicenciats que exigia fins ara el Col·legi d’Advocats i es creen 500 noves places per a notaris. Però els joves no creuen que la mesura els ajudi. “Per què a Itàlia encara és necessari que un notari avali la compra d’un cotxe i no pot fer-ho un advocat?”, es pregunta el secretari nacional de l’Associació de Joves Advocats Italians, Gaetano Romano.

El lobi jurídic, de gran presència al Congrés, ha aconseguit durant dècades mantenir les seves regulacions. “Però el sistema jurídic no es resol només augmentant la competència. Si no s’acaba amb la ineficàcia de l’administració pública, es farà ben poc eliminant les taxes”, opina Paolo Manasse, professor d’economia de la Universitat de Bolonya. Per al febrer, els jutjats han anunciat dos dies més de vaga.

Taxistes
Els ajuntaments perden el control sobre les llicències

“Si ara ja hi ha llargues fileres de taxis esperant clients, si permetem més llicències, com acabarà tot plegat?”, es preguntava dilluns uns dels taxistes que bloquejaven l’accés a la zona de les ruïnes clàssiques de Roma. Però, de fet, Monti no ha liberalitzat el sector del taxi, sinó que ha canviat l’òrgan que atorga les llicències. Fins ara els ajuntaments eren els encarregats de regular les noves entrades. Ara les competències passen a mans de l’autoritat del transport. “Així el govern aconsegueix trencar el lobi del taxi en ajuntaments com el de Roma, que garantien una important dosi de vots”, explica Manasse.

Farmacèutics
5.000 noves llicències i la venda de fàrmacs en grans superfícies

“El decret diu una cosa per en realitat el govern en farà una altra”. Era la resposta immediata del president de la Federació d’Associacions de Farmacèutics Italians a la decisió del govern d’atorgar 5.000 noves llicències farmacèutiques. Segons Andrea Mandelli, l’anunci amaga el propòsit real del decret: obrir la porta a la venda en parafarmàcies i supermercats dels medicaments de prescripció que Sanitat no finança i ajudar així les multinacionals.

Transports públics
Adéu a un sistema deficitari marcat pels retards en el servei

Desplaçar-se divendres per Roma en transport públic era encara més complicat del que ja és habitual. Totes les entitats de transport metropolità van fer una vaga de 24 hores per manifestar-se contra la liberalització del servei. Amb aquesta mesura, Monti -com en la resta de decisions- vol augmentar la competència entre operadors i millorar l’eficiència del servei.

Camioners i pescadors
Contra l’encariment del petroli i l’increment de llicències

Pugen els peatges i el petroli i es dóna més facilitat per adquirir una llicència, una equació que no quadra en els comptes de camioners i pescadors. Els dos col·lectius han bloquejat la major part de les artèries italianes per torns aquests dies