La ciutat dins la butxaca
Goo Taxi permet sol•licitar un vehicle sense haver de trucar a cap operador, i així fa el servei accessible a persones mudes.
BARCELONA. EL PUNT. XAVI AGUILAR.- Barcelona aposta pels mòbils i, més enllà dels congressos, vol ser capdavantera també en l’oferta d’informació, utilitats i serveis que els seus habitants o visitants tinguin a l’abast gràcies als telèfons d’última generació. Actualment hi ha desenes d’aplicacions, tant per a Iphone com per a Android, gratuïtes i de pagament, que permeten esprémer el gran ventall de possibilitats que ofereix la ciutat amb el giny que duem a la butxaca.
Obtenir informació del quadre que s’està admirant en un museu, conèixer el temps que trigarà a arribar l’autobús, guiar-nos cap a l’entrada de metro més propera, saber l’estat de les platges, demanar que et duguin a casa un sopar japonès, alertar l’Ajuntament que el fanal de davant de casa s’ha espatllat… Els telèfons intel•ligents permeten funcions cada cop més variades, i la previsió és que en un futur immediat augmentin encara més. La generalització d’aquests dispositius –petits ordinadors de butxaca connectats permanentment a la xarxa– i la implantació de noves tecnologies –el geoposicionament, la realitat augmentada, la lectura de codis QR i d’altres que han d’arribar– acceleraran aquest procés.
És per aquest motiu que l’Ajuntament de Barcelona ha decidit posar-hi una mica d’ordre i està treballant en una nova aplicació destinada a centralitzar tots els serveis que actualment es troben dispersats en diverses aplicacions. “Aviat llançarem una aplicació paraigua que aglutinarà moltes de les aplicacions gratuïtes més interessants de la ciutat. Hem començat treballant per les més òbvies, les nostres, però també estem enllestint convenis amb algunes empreses privades que tenen serveis interessants”, segons confirma Manel Sanromà, gerent de l’Institut Municipal d’Informàtica.
Així, si es compleixen les previsions, Apps BCN sortirà aquesta tardor, no necessàriament amb aquest nom provisional, i farà funcionar les aplicacions del mateix Ajuntament (Bicing, Trànsit…), les de TMB (TMB Virtual, Bus Turístic…) i d’altres d’empreses externes que milloren o complementen les del consistori.
En aquest sentit, es preveu un acord amb Repara Ciudad, un servei que permet alertar de desperfectes al carrer i que funciona de manera més intuïtiva i pràctica que Bústia Ciutadana, l’equivalent municipal. “La idea és facilitar al màxim la vida als ciutadans i anar integrant el màxim de serveis en una mena de directori d’aplicacions que permetria descarregar-les o, si ja es tenen, fer-les anar”, explica Sanromà, que confia a poder traspassar en un futur alguns tràmits administratius al telèfon. “Primer es feien només a l’oficina, després alguns es van derivar a les pantalles dels ordinadors personals i en un futur esperem dur-los a la butxaca.”
El primer pas, però, serà la tria i la integració de les aplicacions centrades en Barcelona. Els responsables d’aquesta selecció tenen molt per triar. Vegem-ne alguns exemples.
TRANSPORT
Probablement és el camp que ofereix les aplicacions més vistoses i alhora útils per al dia a dia. TMB Virtual, que acumula més de 95.000 descàrregues, aprofita la càmera i el GPS dels terminals per localitzar-nos i, mitjançant la realitat augmentada (veiem l’entorn a la pantalla, on se sobreposen informacions), mostrar-nos el camí cap als transports públics més pròxims. També inclou el servei Vull Anar, que cada mes rep 11.000 consultes procedents de smart phones, i informa del temps d’espera dels autobusos. Aquesta última funció també l’ofereixen altres aplicacions, com ara BCN Bus i Urban Step. L’aplicació del Bicing, després d’un temps aturada pel canvi del sistema, torna a ser molt efectiva per saber on obtenir o aparcar les bicicletes. També té equivalents no oficials. De programes per ajudar a transitar pel metro, també n’hi ha molts, tant de gratuïts com de pagament.
UTILITATS
L’Ajuntament té una aplicació, Trànsit, que mostra al mapa de Barcelona si hi ha embussos o si la mobilitat és fluida. També permet punxar les càmeres instal•lades arreu de la ciutat per controlar el trànsit i marcar com a favorites les més habituals. Icam Barcelona té més oferta de càmeres, perquè inclou l’àrea metropolitana, però no serveix l’estat del trànsit. Ibeach és l’eina ideal per saber l’estat de les platges. Goo Taxi i CAT Taxi permeten sol•licitar un vehicle sense haver de trucar a cap operador, i així fa el servei accessible a persones mudes.
OCI
Hi ha diverses aplicacions sobre bars, discoteques i clubs nocturns (BCN Now, Bcn Guestlist…) que ofereixen informació sobre les característiques dels locals i festes especials, i algunes fins i tot faciliten invitacions per accedir-hi. També n’hi ha d’especialitzades en el públic gai.
D’altra banda, centres comercials com ara L’Illa Diagonal i La Maquinista tenen aplicacions pròpies per facilitar les compres als clients, en alguns casos amb ofertes i promocions incloses. Food2u permet encarregar menjar a domicili des del terminal i sense recàrrec gràcies a una xarxa de restaurants de tota mena d’estils que es va ampliant progressivament.
CULTURA
Els cinemes Verdi i també els de la xarxa Cinesa tenen aplicacions pròpies des de les quals es pot consultar la cartellera i comprar entrades. BCN Design Tour aprofita la tirada del disseny i la creativitat de la ciutat per oferir una guia amb els edificis, bars i botigues més interessants, mentre que el Museu Picasso i Caixafòrum tenen aplicacions.
ESPORT
Les aplicacions relacionades amb el FC Barcelona dominen àmpliament, per varietat i nombre de descàrregues. En aquest àmbit, però, també hi ha programes que informen sobre esdeveniments puntuals com ara la Barcelona World Race, el trofeu Godó i la cursa dels bombers.
GUIES DE VIATGE
És un dels camps més ben conreats de les diverses botigues d’aplicacions. N’hi ha de gratuïtes i de pagament, en diversos idiomes i formats, i n’hi ha algunes d’avalades per capçaleres de prestigi i premis com ara la de Time Out. Lògicament, estan destinades als turistes i la majoria ofereixen els mateixos serveis: permeten consultar plànols, suggereixen els punts d’interès més propers i proposen rutes temàtiques. També hi ha alguna curiositat, com ara una d’editada únicament en alemany que recorre i detalla les localitzacions de l’Ombra del vent, de Carlos Ruiz Zafón.
JOCS
Habitualment, els jocs per a aquestes plataformes acostumen a ser universals i no locals. Amb tot, n’existeix un de trencaclosques amb imatges típiques de la ciutat: Barcelona Landmarks. La versió gratuïta permet jugar amb la Sagrada Família de fons, però no fa pensar que la versió de pagament pagui la pena.
20.000 consultes al mes
rep TMB des dels telèfons intel•ligents via APP, web mòbil o bé
codis QR.
95.410 descàrregues
de l’aplicació TMB Virtual s’havien fet fins
al 21 d’agost passat. Les d’Iphone doblen les d’Android.
“El mòbil ho serà tot”
“En el futur, el telèfon mòbil serà la interfície constant i ubiqua del ciutadà amb el món digital. Serà una mena de control remot des del qual, en qualsevol moment i en qualsevol lloc, podrà fer qualsevol cosa. Ara hi ha aplicacions, jocs, la possibilitat de comprar… Més endavant, ho serà tot.” Així de rotund i entusiasmat es mostra Marc Torrent, cap d’R+D+I de mobilitat i energia a Barcelona Digital, quan fa una projecció de futur del que espera a la telefonia mòbil. Ell és un dels responsables del congrés Bdigital Apps (15 i 16 de novembre, al Cosmocaixa), que vol impulsar el sector de les aplicacions, “un dels que més negoci genera i amb millors perspectives de creixement”. Torrent creu que a curt termini els smart phones seran una eina per pagar en qualsevol botiga i, en un futur més llunyà, controlaran tots els electrodomèstics de casa.