Els taxistes de Lleida fan una marxa lenta de rebuig pel brutal assassinat d’un company

Una setantena de vehicles han fet el recorregut de l’últim servei del seu company

El gremi del taxi demana poder instal·lar mampares de protecció i càmeres als vehicles per millorar la seguretat

LLEIDA.- El sector del taxi ha protagonitzat aquest dilluns al migdia una marxa lenta pels carrers de la ciutat de Lleida amb una setantena de vehicles en rebuig per l’assassinat aquest diumenge d’un taxista al barri de la Bordeta. Els taxistes han fet el recorregut del fatídic últim servei del seu company, des de l’avinguda Blondel, on va recollir l’últim client, fins al carrer del Sifó, al barri de la Bordeta, on es va produir el brutal crim i on avui els seus companys han deixat rams de flors. Els taxistes han aprofitat per traslladar el condol a la família de la víctima, que deixa una dona i dos fills petits, un de cinc anys i l’altre de pocs mesos. Precisament, feia poc que havia tornat de la baixa de paternitat, ha explicat un company seu, i s’estava plantejant canviar de feina per poder conciliar la vida familiar amb la laboral, després de dos anys treballant de taxista a les nits.

“Ha estat una pèrdua molt traumàtica i esperem que es trobi el culpable i tingui el càstig que es mereix”, ha dit un altre dels companys, que ha afegit que és un dia “molt dolorós” i ha demanat a les autoritats que prenguin mesures per evitar que es torni a repetir un episodi com aquest. Els companys no entenen què pot haver passat, ja que no sembla un robatori, diuen. “Més aviat sembla alguna cosa personal o una acció racista”, apunta un d’ells.

La víctima era de nacionalitat marroquina i estava “molt integrada a la nostra societat, la nostra llengua i la nostra cultura”, ha llegit un dels companys. “A més era una persona molt bondadosa i afectuosa i avui tots som companys seus”, ha afegit.

A la tarda, la plaça de la Paeria ha acollit aquesta tarda a veïns i representants institucionals que han guardat un minut de silenci en memòria del taxista lleidatà assassinat la matinada del diumenge en el barri de la Bordeta.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha acudit a l’acte al costat de representants del sector del taxi de la ciutat, dels cossos de seguretat i bona part de la corporació municipal i ha transmès la seva “solidaritat, afecte i respecte” cap a la família de la víctima.

Demanen ajuda a les administracions per millorar la seguretat

Responsables del sector del taxi demanen ajuda a l’administració i que permetin posar càmeres als vehicles. El vicepresident de Loteutaxi, Joan Espuñes, diu que “si hi ha càmeres als supermercats i a tot arreu perquè no al taxi”. “No ho evitaria tot però seria una mesura més dissuasòria”, opina. Espuñes afegeix que senten “molt dolor, molta tristesa i molta impotència perquè li han tret la vida a una persona que treballava de manera honrada”.

També reclama més seguretat el president del Sindicat del Taxi de Catalunya (STAC), Luís Berbel. “Volem ajudes per homologar les mampares protectores i les càmeres”. Xavi de Juan, president de Tele Radio Taxi Lleida, per la seva banda, lamenta que “la inseguretat sempre ens ha perseguit” i opina que cal posar mesures més eficients per evitar que això torni a succeir, perquè “és molt greu”. “Cada vegada hi ha més agressions però aquesta de Lleida ha arribat al límit”, lamenta.

Mohamed Ezzeraiga, de 43 anys, va ser atacat quan estava de servei i va rebre una desena de ganivetades a coll, cor i esquena que el van deixar greument ferit. Va ser traslladat en estat crític a l’Arnau de Vilanova, on va morir tres hores després. Els Mossos d’Esquadra han obert una investigació per identificar i detenir l’autor o autors.

Manifest llegit pels companys al final de la marxa lenta, al carrer del Sifó al barri de la Bordeta, on es va produir el brutal crim:

“Avui es un dia molt trist, ens ha deixat un company, un amic, una persona estimada, el sector del taxi vol mostrar el recolzament a la família i amistats (a la seva dona i als seus fills en particular) en aquests moments tan difícils, el record del nostre company sempre serà viu entre nosaltres i sempre ens acompanyarà.

Malauradament ens ha deixat en plena joventut, en un moment ple d’il·lusions i amb un llarg camí per recórrer i d’una forma traumàtica que desitgem que aviat sigui esclarida i que els responsables rebin el càstig que es mereixen.

Aquest dolorós episodi ens ha de servir a tots per reflexionar: sobre la vulnerabilitat dels taxistes, sobre la desempara i mancances que flagel·len el nostre sector, deixant els professionals completament exposats a fets violents, mentre tenim el sentiment de que ens trobem oblidats per les administracions que tindrien que vetllar per la nostra seguretat.

En un dia tant dolorós, cal fer una crida a autoritats i administracions amb competències sobre el sector, per a que implantin les mesures necessàries a fi que no es repeteixi un fatal episodi el que a dia d’avui ens té afligits.”