Més taxis il·legals professionals

· La Generalitat ja ha sancionat amb 22.500€ a una empresa que traslladava en furgonetes a turistes.
· Els portaven a prostíbuls gratuïtament i cobraven comissió. Els taxistes detecten més intrusisme.

BARCELONA. 20minutos.- El transport il·legal de passatgers en cotxes i furgonetes prolifera a les zones d’oci, el port, l’aeroport i grans estacions. La Generalitat ha imposat, de moment, 15 sancions (que sumen 22.500 euros) a una única empresa que es dedicava a traslladar turistes de forma gratuïta i sense llicència a prostíbul amb els quals els transportistes tenien un acord de comissió.
Almenys cinc vehicles de set places es dediquen des de fa any i mig a recollir turistes a les principals zones d’oci nocturn i dur-los gratuïtament a locals de noies de companyia de la ciutat. L’empresa sancionada, segons l’Ajuntament, es presenta com a organitzadora d’esdeveniments. Cobraven una comissió per part dels clubs.

El Sindicat del Taxi de Catalunya (STAC) ja va denunciar aquest intrusisme al març de 2012 davant la Direcció General de Transports de la Generalitat, però ha estat ara quan l’Administració ha obert 15 expedients per infracció contra l’empresa, de les quals en derivaran 15 multes per un valor de 1.500 euros cadascuna. Concretament, vuit sancions estan a punt de comunicar-se, segons va avançar ahir el regidor de Mobilitat, Eduard Freixedes.
«No podem dir que l’activitat ha desaparegut del tot, però sí que ha baixat», resumia Freixedes, qui destacava la dificultat afegida que ha suposat a l’hora d’obrir els expedients el fet que els transportistes no cobressin als clients directament. En aquest sentit, el grup municipal del PPC va reclamar ahir a la Comissió de Seguretat i Mobilitat que es garanteixi  «una solució definitiva» en casos com aquest.

Quan una empresa sense llicència per transportar persones rep una multa, actualment, en té prou amb «dissoldre-la, desaparèixer i no pagar la multa», denunciava ahir el president de l’STAC, Luis Berbel. És per això que els treballadors del taxi reclamen de fa temps que es canvïi la legislació actual per poder immobilitzar els vehicles que usen els infractors fins que no paguin la multa. Berbel apunta que aquesta mesura ja s’aplica a les Balears.

Sense llicència
El sector del taxi ha detectat  com, arran de la crisi, ha augmentat progressivament el nombre de particulars que transporten passatge sense llicència. També hi ha més empreses que s’anuncien sense tenir els permisos. Segons alertava Berbel, en alguns casos cobren el mateix que en una carrera del taxi, però en molts altres fan pagar més i tot als clients. L’STAC critica el fet que «hi ha inspeccions, però poques».