L'Institut del Taxi es dóna 30 dies per modelar els torns

EL PERIÓDICO.CARLOS MÁRQUEZ DANIEL.BARCELONA.- Eduard Ràmia, gerent de l’Institut Metropolità del Taxi (IMT), omplirà avui l’expedient que demà presentarà en el ple de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). En aquest complicat document explicarà que el sector ha elegit realitzar torns de matí i tarda, llicències parelles i senars, per reduir la flota de 8.000 taxis que diàriament circulen per la capital i les ciutats del seu entorn. S’aprovarà, però quan s’aixequi la reunió s’obrirà l’exposició pública preceptiva de la mesura, 30 dies en què l’Administració sap, tem i espera rebre multitud d’al·legacions que podrien acabar modificant substancialment la proposta inicial. Eduard Freixedes, president de l’IMT i regidor de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, va plantejar a les organitzacions del gremi la possibilitat de modular el pla abans de ratificar-lo. «Això, no obstant, -explica el regidor- hauria significat alterar el resultat de la votació celebrada el 22 de febrer passat, una cosa que els taxistes no haurien entès». També és una manera de deixar clar que els nous caps del sector van de debò, que no pensen permetre que les baralles internes impedeixin veure el bosc. Sembla, segons indica Freixedes, que no només els empresaris s’han posicionat contra els torns, al·legant que hauran de fer fora una bona part dels seus conductors assalariats. També molts autònoms han trucat a l’IMT per compartir un problema personal que els fa molt difícil adaptar-se al ferri horari que marca l’opció més votada: treballar de sis del matí a tres de la tarda o d’una del migdia a deu de la nit, amb la resta de la jornada lliure per a tots.

DEMANDA JUDICIAL / El principal obstacle pot ser una demanda judicial, com la que fa alguns mesos ja va aconseguir anul·lar la limitació de conductors assalariats. Els empresaris, de fet, han anunciat que portaran els torns davant el jutge si no se’ls deixa al marge de qualsevol regulació del temps de treball. «El pitjor que ens pot passar és que al maig es posi en marxa una iniciativa que la majoria rebutgi, de manera que esperem que el període consultiu sigui especialment productiu. Treballarem perquè estigui a punt al maig, però si el nombre d’al·legacions és molt alt, ens en podríem anar al juny», augura Freixedes.

En aquestes dates, el gremi haurà fet un altre pas endavant amb l’elecció, el 24 de maig vinent, dels seus verdaders representants. Serà després de 12 anys en què gairebé no ha corregut l’aire i en què aquest col·lectiu de professionals ha viscut estancat fins que la crisi i un nou cicle els ha despertat.