Les entitats de discapacitats físics del Barcelonès Nord lamenten que el nou concurs substitueix els taxis per microbusos adaptats

Un taxi adaptat, en una imatge d'arxiu. Foto: EL PUNT AVUI.
Un taxi adaptat, en una imatge d’arxiu. Foto: EL PUNT AVUI.
* Indignació pels canvis en el servei de taxi adaptat
* Lamenten que se’ls tracti com “malalts”
BADALONA. EL PUNT. SARA MUÑOZ.- Les entitats que representen el col·lectiu de discapacitats físics al Barcelonès Nord han manifestat la seva indignació davant la decisió del Consell Comarcal del Barcelonès d’introduir un canvi de relleu en el servei de taxis adaptats. La decisió afecta als municipis de Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs, on fins fa uns dies les persones que tenen una discapacitat física podien recórrer a un taxi adaptat, vuit cops al mes, al mateix preu que es paga per comprar un bitllet de metro o autobús. Des de principis d’any, però, el servei el presta la cooperativa La Pau i els beneficiaris del servei ja no es desplacen en taxi sinó en un microbús adaptat que habitualment es fa servir per desplaçar persones malaltes o amb una discapacitat psíquica severa.
Aquesta decisió ha posat en peu de guerra col·lectius com la Plataforma Deixem de Ser Invisibles, a Badalona, o els Disminuïts Físics de Sant Adrià (Disfisa), que se senten “humiliats i menyspreats”. “Tenim una dificultat per desplaçar-nos però no som persones malaltes. Justament busquem que se’ns tracti amb normalitat, no que se’ns estigmatitzi”, afirma Marina Nieto, presidenta de la plataforma badalonina. Des de Disfisa, Puri Frías es declara “molt emprenyada” i lamenta “la progressiva pèrdua de drets que el nostre col·lectiu està patint”. Les reclamacions de les dues entitats compten també amb el suport d’Ecom, un moviment associatiu que integra organitzacions de persones amb discapacitat física.
De fet, les tres entitats han anat de la mà al Consell Comarcal del Barcelonès per reclamar canvis en el servei. Dijous van mantenir una reunió amb els responsables del Consell Comarcal, que van recollir les peticions. Fonts d’aquest organisme van assegurar ahir a aquest diari que estan oberts a estudiar les reclamacions del col·lectiu afectat i que no es descarta introduir-hi canvis.
El servei de taxis adaptats el sufraguen entre el Consell Comarcal i els Ajuntaments que representen els seus beneficiaris. Des de la regidoria de Serveis Socials del consistori badaloní s’ha ressaltat que aquesta administració “destina els mateixos recursos econòmics que l’any passat a aquest servei”. En concret, la partida que aporta Badalona ascendeix a 69.904 euros, del total 127.140 euros que s’hi destinen. Les mateixes fonts expliquen que, segons els ha traslladat el Consell Comarcal, als vehicles en qüestió no figurarà “transport sanitari” sinó “transport adaptat”. També tenen constància que els viatges seran individuals.
El regidor de Serveis Socials de l’Ajuntament de Santa Coloma, Raúl Moreno, comparteix la impressió dels afectats, quan diuen que el nou servei els estigmatitza, però confia en la predisposició mostrada pel Consell Comarcal del Barcelonès per arribar a un acord amb totes les parts. A Santa Coloma el servei beneficia unes 120 persones. A Badalona en són unes 400.