Els taxistes de Palamós reclamen poder ampliar el nombre de places

Pere Gallego, taxista de la llicència número 13, amb el seu vehicle que pot portar set persones.
* Lamenten que l’Ajuntament hi posi pegues, al contrari que en altres consistoris de l’entorn
PALAMÓS. DIARI DE GIRONA. CARLES TORRAMADÉ.- L’associació de taxistes de Palamós (hi ha 12 llicències) reclama a l’Ajuntament que els permeti incrementar el nombre de places, que actualment tenen limitada a cinc places, comptant el conductor. És el cas de la llicència número 13, el conductor de la qual, Pere Gallego, ha demanat insistentment que se li permeti l’ampliació, com succeix a municipis veïns, com ara Calonge o Palafrugell. La llicència número 13 disposa, fins i tot, del vistiplau del Servei Territorial de Ports i Transports de la Generalitat a Girona per passar de cinc a set places, però la darrera paraula la té l’Ajuntament. Així, en el darrer escrit que li ha arribat (del passat 31 d’agost), el consistori li denega la petició, li comunica que ha exhaurit la via administrativa i que el següent pas, si vol, és interposar un recurs contenciós-administratiu contra l’Ajuntament. El regidor de Mobilitat, Josep Coll (PSC), ha manifestat que el govern està d’acord amb què els taxis ampliïn la seva capacitat, però que necessiten actualitzar un informe sobre el percentatge de vehicles que se’ls hi pot permetre. En aquest sentit ha asegurat que “demanarem els màxims”, és a dir, que tots els taxis puguin incrementar el nombre de places.
Gallego fa temps que va darrere de l’ampliació de places en el taxi de la llicència 13, però sempre es troba amb la negativa municipal. El tema, segons explica, és que l’Ajuntament de Palamós no té regulat aquest assumpte i existiria un buit legal en aques sentit. De fet, l’ordenança municipal regula que “amb informe previ del Consell Català del Taxi i de forma excepcional es podran autoritzar vehicles amb capacitat de fins a nou places, inclosa la del conductor, antenent circumstàncies relacionades amb la prestació i les característiques del vehicle, l’accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda i les característiques del mateix servei de la zona geogràfica”. Condicionants que Gallego entén que es donen ja que recorda que Palamós té un moviment important de turistes.
No obstant això, l’ordenança també regula que “el ple fixarà el percentatge de vehicles a autoritzar amb aquesta capacitat i determinarà el sistema per a l’atribució de llicències”. Un percentatge que Gallego assegura que fa temps que demana, però que l’Ajuntament no fa.
A més, Gallego i els altres taxistes de Palamós es troben condicionats amb el fet que no poden portar grups i que, en ocasions i malgrat que no està permès, perden serveis en favor de taxis d’altres municipis, explica el president de l’associació, Ismael Gómez, que vol que l’ampliació sigui permesa a tots els vehicles de Palamós.
Coll reconeix que existeix un “greuge comparatiu” amb els pobles veïns i que al municipi li interessa que els taxis puguin ampliar les places de transport. No obstant això, estan pendents de l’informe que determini quants taxis poden pujar de places, amb el desig que siguin tots, afirma Coll.