El taxi per als discapacitats queda reduït al mínim durant dos mesos en l'Hospitalet de Llobregat

Una usuària puja en un dels taxis adaptats que circulen per l'àrea metropolitana de Barcelona. Foto: EL PU
Una usuària puja en un dels taxis adaptats que circulen per l'àrea metropolitana de Barcelona. Foto: EL PU
 • L’Ajuntament atribueix la retallada temporal a un problema tècnic fruit de l’increment d’usuaris

 • CiU denuncia els maldecaps que això causa als usuaris
 • L’HOSPITALET DE LLOBREGAR. EL PUNT. ROSA M. BRAVO.- El servei de taxi que els discapacitats poden agafar amb el mateix cost d’un bitllet de metro quedarà reduït a la mínima expressió fins a final de mes a l’Hospitalet. Aquesta situació va començar a final de gener passat i s’allargarà fins a final de març. Segons el consistori, es deu a un “problema tècnic” causat per un increment sobtat d’usuaris, ja que s’ha doblat el nombre de demandes des de l’any passat. CiU, per la seva banda, portarà una bateria de preguntes al proper ple perquè considera inadmissible que es restringeixi el dret a la mobilitat d’un conjunt de ciutadans durant dos mesos.
  Anabel Clar, regidora de CiU, va assegurar ahir que en una reunió amb associacions de discapacitats a final de gener l’alcaldessa, Núria Marín, els va explicar que l’Ajuntament tenia un problema de pressupost per continuar pagant el servei del taxi de porta a porta i que la situació persistiria fins a final de març. Clar es va mostrar sorpresa “perquè l’Entitat Metropolitana del Transport paga el 78% de la subvenció i l’Ajuntament, el 22% restant”. Els usuaris, per la seva banda, paguen 1,45 euros per trajecte. “El taxi de porta a porta és un compromís dels ajuntaments de l’àrea metropolitana”, va recordar. A l’Hospitalet, els discapacitats poden trucar habitualment un taxi per fer 12 trajectes al mes. Amb la nova situació tots els usuaris de la ciutat, uns 400, han de competir per dos únics taxis al dia. “Si el servei s’obre a les 8 del matí, a les 8.03 és impossible aconseguir un taxi perquè els dos disponibles per a tota la ciutat estan agafats”, va denunciar Clar.

  Error en la gestió

  El govern municipal reconeix que s’ha restringit el servei, però no pas per falta de pressupost sinó per un error en la gestió motivada per un increment espectacular d’usuaris –l’any passat n’hi havien 200 i enguany, 400–. El motiu de l’increment seria d’una banda el major coneixement del servei però, d’una altra, la relaxació dels requisits per poder optar a aquest servei subvencionat. Així ho assegura la regidora de Benestar Social, Maria Dolors Pérez. “El servei no està ni suspès ni abandonat, ha estat un problema puntual”, va afirmar ahir.
  Pérez va explicar que Benestar Social ha doblat la partida destinada al servei de discapacitats, que inclou la subvenció als taxis i als minibusos. La partida global és de 750.000 euros i d’aquests, 300.000 estan destinats a persones que no reuneixen les condicions per optar als taxis subvencionats perquè no tenen minusvalideses físiques. “Parlem de discapacitats intel·lectuals, que poden agafar un taxi amb un acompanyant per anar als seus centres de treball”, va aclarir.