Terrassa frena amb càmeres i multes el trànsit a la Rambla

Cartells avisant els conductors que passar pel tram central de la Rambla  comporta multes de fins a 90 euros.
Cartells avisant els conductors que passar pel tram central de la Rambla comporta multes de fins a 90 euros.

* En cinc mesos de funcionament de la restricció a la via s’han posat un 63% menys de multes a vehicles que no tenien autorització

 

* El consistori va haver de reforçar la senyalització per aturar els infractors

TERRASSA. EL PUNT. JORDI ALEMANY.- Circular amb cotxe per la rambla d’Ègara de Terrassa sense tenir l’autorització pertinent costa des de fa cinc mesos 90 euros de multa. Aquest és el principal motiu que explica que des de la instal•lació de quatre càmeres de lectura de matrícules a mig setembre el nombre d’infractors s’hagi reduït un 63%. O el que és el mateix, durant la primera setmana de posada en funcionament d’aquest sistema –del 19 al 23 de setembre– es van posar 322 multes de mitjana al dia a vehicles no autoritzats (28.980 euros), mentre que la setmana del 16 al 20 de gener del 2012 –les últimes dades que es tenen– se’n van posar 120 de mitjana al dia (10.800 euros).

La implantació de les càmeres, instal•lades en sentit ascendent a les cruïlles dels carrers Iscle Soler i Pau Claris i, en sentit descendent, als carrers Galileu i Grànius, no va ser suficient d’entrada per dissuadir els conductors de passar per la via, que es va tallar al trànsit per als vehicles que no fossin de transport públic, bicicletes o cotxes dels veïns que havien d’accedir al garatges. El consistori reconeix que van haver de reforçar la campanya informativa per reduir el volum d’infractors i perquè la mesura no s’interpretés amb voluntat recaptatòria.

Instal•lar el sistema va costar 76.000 euros i es van fer proves a l’estiu sense sancionar. El resultat va ser que en un mes i mig van circular 2.512 cotxes sense autorització. La primera setmana que es va posar en funcionament van passar per la rambla 1.185 cotxes no autoritzats, dels quals 872 ho van fer una única vegada, 254 dues vegades, 39 tres vegades, vuit quatre vegades i dotze més de cinc vegades, que sumen un total de 1.608 infraccions. Aquest fet va motivar que al desembre es reforcés la senyalització horitzontal amb fletxes a la calçada per dirigir els vehicles de la rambla d’Ègara cap als carrers Iscle Soler i Pare Llaurador, i es va pintar el missatge de “Només bus-taxi-bici” al terra. A més, es van substituir uns cartells blaus que informaven de la sanció per uns de més grossos de color groc i amb un missatge més directe.

El resultat va ser que a mig desembre ja només hi van passar 588 vehicles sense autorització, una xifra que es va reduir a 432 vehicles la setmana del 16 al 20 de gener. D’aquests, 299 hi van passar una vegada, mentre que 113 hi van passar dues vegades, deu tres vegades, sis quatre vegades i quatre més de cinc cops, cosa que suma un total de 600 infraccions. Els punts d’accés a la Rambla amb més infractors durant el gener van ser els del carrer d’Iscle Soler i Pau Claris, amb 232 i 231 deteccions de vehicles.