'El Rambo de la Cerdanya', evadit al juliol, caçat a Bellver

Martí Cots, el 1995 quan el van jutjar a Girona Foto: M. ARTALEJO.
Martí Cots, el 1995 quan el van jutjar a Girona Foto: M. ARTALEJO.
* Martí Cots s’amagava en una casa abandonada a Bellver, prop d’on darrerament havien comès robatoris
BELLVER DE CERDANYA. EL PUNT.- Els Mossos d’Esquadra van detenir dissabte passat a Bellver, a la Cerdanya, Martí Cots Saleta, conegut com el Rambo de la Cerdanya. El detingut acumula una llarga trajectòria de fugides i tirotejos. Aquests últims mesos hauria comès dos robatoris amb força a la Cerdanya, un en una casa de colònies i un altre en un alberg pròxim a Bellver, així com dos robatoris més, el furt d’un vehicle i danys en un habitatge.
Amb només divuit anys ja va ser condemnat per haver atracat un taxista. De jove va fer carrera molt de pressa en el món delictiu, i amb vint-i-quatre anys ja acumulava més de trenta detencions i un bon nombre de fugides. El 1993, després d’engegar cinc trets amb una escopeta de canons retallats a uns guàrdies civils que el volien detenir a Bellver, va protagonitzar una fugida de pel·lícula travessant la frontera amb un tractor robat. Els gendarmes van mobilitzar un helicòpter per detenir-lo, però no ho van aconseguir. Cots va aconseguir arribar a Itàlia, on finalment el van detenir, però també es va escapar quan els carrabiners el duien emmanillat.
Pagès d’ofici, havia demanat més d’una vegada que, si l’havien de tancar, miressin de fer-ho en una presó on hi hagués vaques. Ara era a la presó Model de Barcelona, i aquest estiu va aprofitar un permís per tornar-se a evadir.
La seva última fugida va acabar dissabte, quan els Mossos van muntar una operació en una casa abandonada al Molí d’en Pous de Taió, a Bellver, on es tenia la certesa que vivia. Dissabte, el Rambo de la Cerdanya no anava armat i no va oferir cap mena de resistència