La meitat dels estrangers que opten a taxistes suspenen l'examen de llengua
BARCELONA. EUROPA PRESS.- El 47,5% dels 697 estrangers que s’han presentat a la prova bàsica de llengua de l’Institut Metropolità del Taxi (IMT) de Barcelona fins al juliol han suspès l’examen –es pot fer en català o castellà– instaurat aquest any per garantir la qualitat del servei i imprescindible per obtenir la credencial de xòfer.
Així ho han explicat fonts de l’IMT, i han apuntat que els aspirants han de demostrar un nivell mínim de B1 –bàsic– de les llengües oficials, ja que gairebé quatre de cada deu candidats a la credencial de taxista al febrer eren estrangers.
Segons l’Entitat Espai d’Inclusió i Formació (Eica), que avalua els coneixements de llengua juntament amb Probens i Servei Solidari, tots els participants han triat examinar-se de castellà, excepte un que ho ha fet en català, encara que el reglament metropolità del taxi estableix que han d’entendre les dues llengües.
La coordinadora d’Eica, Antonia Salazar, ha precisat que el 80% dels candidats procedeixen del Pakistan, i la resta del Marroc i de països de l’est d’Europa, com Rússia i Ucraïna, i que ara van al sector del taxi perquè el veuen “amb possibilitats”.
Fins a 10 anys a Catalunya
Els que suspenen no han arribat a un nivell bàsic de llengua tot i que bona part d’ells fa entre cinc i deu anys que viuen a Catalunya, fet que Salazar ha atribuït a la “guetització laboral” –la feina amb persones de la seva mateixa nacionalitat–. Així, la prova de llengua permet un primer contacte entre les entitats socials i aquest col·lectiu –molt similar al que atenen habitualment–, i facilita una primera acollida d’aquests estrangers, alguns dels quals s’han presentat a les quatre convocatòries d’examen celebrades fins ara.
“Les primeres convocatòries van ser dures perquè no comprenien per què havien d’entendre la llengua per ser taxistes”, ha explicat la coordinadora, que ha destacat la tasca d’informació intensiva i des de la proximitat que han portat a terme les entitats. Eica, Probens i Servei Solidari preveien examinar unes 50 persones per convocatòria, per les fins a 235 que s’hi han presentat, i ara fan torns per oferir cursos de castellà de nivell B1, encara que es plantegen ampliar l’oferta el curs que ve