Un radar provoca indignació a Gavà

* Trànsit ha imposat unes 8.500 multes i els conductors asseguren que el dispositiu no està ben senyalitzat
* L’Ajuntament de Gavà afirma que la Generalitat no té competència sobre aquesta via ni sobre el radar
* El radar conflictiu està situat al quilòmetre 4 de la carretera entre Castelldefels i Gavà, a l’alçada del tanatori gavanenc
* S’estan veient dramesd’afectats que depenen del carnet per treballar, com ara taxistes i transportistes
GAVÀ. EL PUNT. ROSA M. BRAVO El radar instal·lat a la carretera C-245 entre Castelldefels i Gavà està causant estralls entre els conductors que en un moment o altre han superat el límit de 50 quilòmetres per hora i que desconeixen que va començar a funcionar el gener passat sense avís previ, segons denuncia una plataforma ciutadana. Hi ha uns 2.000 conductors afectats per l’acumulació de multes de 300 euros cadascuna i la retirada de dos punts del carnet de conduir per cada sanció. En total s’han imposat prop de 8.500 multes des que el dispositiu va començar a funcionar. El col·lectiu, que ha posat en marxa mobilitzacions com ara marxes a velocitat lenta per la C-245, es va reunir ahir amb el director de Trànsit, Joan Aregio, de qui va arrencar dos compromisos. En primer lloc, Trànsit estudiarà si el radar està ben senyalitzat. En segon lloc, tractarà de determinar si és la direcció general de Carreteres qui té les competències sobre la via o si és l’Ajuntament de Gavà, en qui recauria llavors la competència sancionadora. Trànsit no retirarà per ara les multes.
Els conductors assumeixen que se’ls multi si han comès una infracció, però es rebel·len contra l’acumulació de multes, que impliquen en alguns casos la pèrdua total de punts del carnet de conduir. “Estem veient veritables drames de gent que depèn del carnet per treballar, com ara taxistes i transportistes”, explica Elena Fernández, portaveu de la plataforma. A l’oficina en què s’està gestionant la mobilització contra el radar, hi arriben cada dia, segons Fernández, 150 persones afectades. “Jo accepto pagar una multa, però no set per un radar que està mal senyalitzat”, assegura una veïna a qui li reclamen 2.100 euros i 14 punts del carnet. Els afectats s’estan trobant que les multes es van començar a imposar el 23 de gener però no n’han rebut notificació fins al 28 de febrer. I quan han tingut coneixement de la infracció comesa, s’han trobat que no tenien una única multa, sinó que en algun cas han arribat fins a les 20.
El radar està situat “en una carretera amb una sinistralitat molt baixa i una recta amb una visibilitat perfecta. El límit de 50 quilòmetres per hora no està en absolut justificat”, considera Fernández.
Els conductors no són els únics en estar indignats. També ho estan els responsables de l’Ajuntament de Gavà perquè no se’ls va avisar de la posada en marxa del dispositiu i perquè la carretera, afirmen, és de la seva competència. El regidor de Mobilitat, José Obispo, ha enviat una carta al Departament d’Interior en què recorda que el radar, instal·lat fa tres anys per la Generalitat, va quedar inoperatiu per un protocol signat el 2007 entre la Policia Municipal de Gavà i els Mossos d’Esquadra. Segons aquest acord, la regulació del trànsit de la C-245 al seu pas per Gavà correspon a la Policia Municipal. Obispo reclama que “la posada en funcionament del radar sigui valorada adequadament” entre les dues administracions, “tenint en compte els riscos de sinistralitat, la funcionalitat real en el control de la velocitat i l’aplicació de criteris de proporcionalitat”. L’Ajuntament de Castelldefels farà arribar a Trànsit el malestar veïnal per les multes.

Comments are closed.