Taxis pirates britànics fan l'agost a la costa catalana

• Els transportistes sense llicència causen pèrdues econòmiques del 30% en el sector

• Els treballadors d’alguns hotels obtenen propines per aconsellar el servei

FEDE CEDÓ
MALGRAT DE MAR. EL PERIODICO

Un centenar de taxis il·legals, la majoria de procedència britànica, aprofiten la temporada turística per recórrer la costa catalana oferint viatges col·lectius a un preu per persona inferior a la tarifa legal. Els taxistes legals denuncien que aquest intrusisme professional els genera pèrdues de fins a un 30% en la recaptació diària. La direcció general de Transport Terrestre de la Generalitat ha anunciat que farà inspeccions d’incògnit.
En poblacions turístiques com ara Calella, Pineda de Mar, Santa Susanna, Malgrat de Mar (Maresme), Blanes i Lloret de Mar (Selva) prolifera aquesta modalitat de taxi pirata. Són ciutadans anglesos «que funcionen a comissió», afirma Bienvenido Amate, president del gremi de taxistes de Malgrat. «Vénen, fan la temporada i se’n van». Treballen per a bars i discoteques que busquen uns ingressos addicionals oferint viatges als seus clients.
Altres taxistes il·legals, més prudents, lloguen furgonetes de nou places i donen suculentes comissions a recepcionistes d’hotels i cambrers de bars i restaurants. Un viatge en un taxi oficial des de Santa Susanna fins a l’aeroport de Barcelona costa al voltant de 100 euros, tant si hi viatja una persona com si n’hi van dues o tres. Els taxis pirates només treballen amb grups, a 40 euros per persona per a l’esmentat trajecte. Jairo, que treballa de recepcionista a Calella, admet que treu «un bon pessic» d’aquest negoci. «Em paguen el 10% de cada viatge només per donar el telèfon al client».
L’increment de vehicles sense llicència s’ha disparat del 16% l’any 2005 fins al 23,7% el 2009. A banda d’incrementar la vigilància, el gremi també proposa altres mesures, ampliar el càstig els propietaris dels vehicles, ja que els conductors sovint no tenen recursos.
EXPEDIENTS / Transport Terrestre ha anunciat més controls amb inspectors d’incògnit en aquelles zones on se’ls requereixi, encara que fonts de la mateixa direcció general admeten la notable dificultat que comporta detectar els intrusos. L’any passat, la Generalitat va instruir 82 expedients sancionadors en l’àrea metropolitana de Barcelona, dels quals 34 eren per falta d’autorització per portar passatgers.
Els municipis més afectats han llançat campanyes contra aquest tipus de transport. «Informem els hotels i els bars», explica el subinspector de Malgrat de Mar, José Manuel Martínez, «que poden ser denunciats» si afavoreixen el negoci als taxistes il·legals