Reduir la flota a la carta

* Administració i associacions pacten una consulta per suprimir cotxes del carrer i remuntar la facturació
* El gremi escollirà els seus representants al maig
BARCELONA. EL PERIODICO. C.M.D.- L’edifici de l’Àrea Metropolitana, a la grisa Zona Franca, és el Mordor del taxi, ja saben, la terra fosca d’El senyor dels anells de la qual més val allunyar-se. Als seus peus, sota una pluja intermitent que mereix ser neu, els conductors demanen a crits la fi de nou anys de passivitat. A dalt, en una sala, representants del sector que vindrien a ser hòbbits, es reuneixen amb els gestors del gremi, Sauron i els seus orcs, per tancar la comparació cinèfila. Al final del matí, amb l’acord sota el braç, la pel·lícula canvia de títol. ¿Pactar amb el diable?
La cautela ve imposada pel temps passat. En mandats anteriors, els taxistes es van afartar de sentir que no es podia fer res per ells perquè el col·lectiu estava massa dividit per saber quin camí s’havia de prendre. Ara, amb els nous, molts coincideixen que l’Institut Metropolità del Taxi «ha fet més en quatre mesos que els altres en 10 anys». Costa no donar-los la raó. De la trobada d’ahir va sortir un bon exemple: el sector podrà escollir entre quatre propostes quina és la millor manera de reduir la flota de taxis al carrer i anivellar així l’oferta i la demanda quan la facturació, segons diuen, ha caigut fins a un 40%.
La concentració s’escalfa per moments, fins que s’animen a tallar la Ronda Litoral durant 20 minuts. S’ha de tenir mala sort per ser un taxi pirata -una furgoneta plena de guiris carregats a l’aeroport- i passar just per davant d’una manifestació de taxistes enfurismats amb excedent de mala llet i falta de feina. La cosa va així. Una Mercedes Vito impecable és sacsejada pel personal. El conductor intenta fer creure que la rossa que porta al costat és la seva dona. No cola. Ni tampoc que el forçut de darrere sigui el seu cosí de Zumosol. La policia l’atura i li posa una multa. S’ho tenia merescut.
S’han posat d’acord per venir a queixar-se. Res més. Coincideixen en el cabreig, en les ganes que alguna cosa canviï. Però lamenten no tenir una veu única que parli per ells. La tindran, sempre que a finals de maig vagin a votar els seus representants legals. També es va acordar ahir. Per fi, alguna cosa es mou en el món del taxi