El Port de Barcelona bat el seu rècord anual de creueristes el diumenge 18 de maig, amb 31.600 passatgers

Cruceros y taxisIMET.- El proper diumenge, 18 de maig, el Port de Barcelona rebrà 7 vaixells de creuer amb un total de 31.600 passatgers a bord, registrant el rècord anual de creueristes en un sol dia al recinte portuari. S’estima que aquests turistes realitzaran una despesa de 3,5 milions d’euros en un sol dia.
Cinc dels creuers que atracaran a Barcelona realitzaran turnaround, és a dir, iniciaran o finalitzaran itinerari a la ciutat. Es tracta del Noordam, el Norwegian Spirit, el Norwegian Epic, el Liberty of the Seas –tots ells atracats al moll Adossat– i el Grand Holiday –atracat al moll de Barcelona Sud–. D’altra banda, el Louis Aura i l’Aidablu –atracats al moll Adossat i al moll de Barcelona Nord, respectivament– efectuaran trànsit, és a dir, faran escala al Port de Barcelona i continuaran el seu itinerari.
Així mateix, el proper setembre, coincidint amb l’arribada de l’Oasis of the Seas – el creuer més gran del món–, està previst el cap de setmana de més activitat creurística de 2014, amb l’arribada de gairebé 58.000 creuristes entre el divendres 12 i el diumenge 14 de setembre.
“Estem molt satisfets amb l’evolució dels creuers, un segment de tràfic que ha esdevingut estratègic per al nostre Port. El primer trimestre de l’any els passatgers de creuer han crescut un 14% respecte a 2013, fet que contribueix a consolidar la desestacionalització del sector impulsada pel Port” ha constatat el president de l’enclavament català, Sixte Cambra.

Més de 3,5 milions d’euros d’aportació a la ciutat

“El tràfic de creuers, especialment el de turnaround, suposa una important aportació al sector del turisme i, en definitiva, a l’economia de la ciutat i de Catalunya”, ha afirmat Sixte Cambra. En molts casos els passatgers que inicien o finalitzen el seu itinerari a la ciutat passen algun dia extra a Barcelona o alguna altra destinació catalana, la qual cosa suposa una aportació addicional a la regió.

Segons les estimacions de Turisme de Barcelona, cada passatger de creuer en turnaround fa una despesa mitjana de 114 euros diaris i en el cas dels passatgers en trànsit aquesta quantitat es de 61 euros. Així mateix, els tripulants dels vaixells que arriben a Barcelona també col•laboren a l’economia de la ciutat, amb una despesa mitjana de 30 euros diaris. Segons aquestes dades, s’estima que els creuristes que arribin diumenge a la ciutat generaran un impacte econòmic de més de 3,5 milions d’euros (sense comptar el generat en la pròpia activitat portuària: terminals, proveïdors, etc)

Un treball conjunt

El total de passatgers que arribarà a la ciutat aquest diumenge (31.600) superarà la població de Sitges. En total, durant tot el cap de setmana, és a dir, de divendres a diumenge, 47.560 turistes accediran a Barcelona per via marítima.
Per tal de gestionar de la manera més eficient els fluxos de creueristes que arriben a la ciutat, el Port de Barcelona treballa tot l’any de manera coordinada amb l’Ajuntament, Turisme de Barcelona i altres institucions. En dies com els d’aquest cap de setmana, en què més d’un 60% de les operacions seran d’inici i final de viatge, es posa a més en marxa l’operativa conjunta amb l’Aeroport de Barcelona-El Prat per a la gestió i transport d’equipatges d’alguns vaixells.
“La col•laboració amb l’Ajuntament, l’Aeroport, els cossos de seguretat i la resta d’implicats en l’operativa de creuers és vital per garantir un bon servei als creueristes. Treballem perquè es doni la màxima coordinació entre tots els agents que intervenen en aquestes operatives, que comporten un elevat grau de complexitat”, ha indicat Cambra.

2014: un gran any pels creuers al Port de Barcelona

El proper estiu, Barcelona acollirà la desena edició de la fira Seatrade Med, el principal congrés del sector a la Mediterrània i l’equivalent en aquesta zona de la Cruise Shipping Miami. Del 16 al 18 de setembre el Pavelló 8 de Fira Gran Via reunirà a directius, professionals i experts de la indústria creuerística de tot el món.
També al setembre Barcelona serà el port base a la Mediterrània del creuer Oasis of the Seas, de la companyia Royal Caribbean. Amb 360 metres d’eslora i capacitat per a 6.300 passatgers, aquest creuer és el més gran del món, juntament amb el seu bessó, l’Allure of the Seas, que visitarà la ciutat catalana el 2015 i serà el seu port base durant tota la temporada de l’any que ve.
D’altra banda, i en línia amb la renovació constant de les infraestructures de creuers que ofereix el Port de Barcelona, s’estan desenvolupant les obres d’ampliació de la terminal D (Palacruceros), que pertany al Grup Carnival. Es construirà una sola planta de 1.300 metres quadrats a la part sud de la instal•lació actual i un mòdul d’elevació per connectar amb la passarel•la d’embarcament.
Així mateix, el Grup Carnival ha anunciat també que construirà una nova terminal al Port de Barcelona, la terminal E, amb una inversió estimada de 20 milions d’euros. Disposarà de 10.000 metres quadrats de superfície i serà la instal•lació creurística de majors dimensions del Port.