De les liberalitzacions:

Valoració de la proposta de liberalització primavera-estiu 2025

 

L’Institut Metropolità del Taxi (IMET) ha presentat una proposta de liberalització per als mesos de primavera i estiu de 2025 que preveu una llibertat total de treball per a totes les llicències durant una gran quantitat de dies, començant el Divendres Sant (18 d’abril) i arribant fins al diumenge 13 de juliol.

 

Tot i que entenem la necessitat d’augmentar la disponibilitat del servei durant esdeveniments concrets o períodes d’alta demanda, la proposta actual presenta diversos punts crítics:

 

  1. Incompliment del calendari de festius intersetmanals

El Divendres Sant i el Dilluns de Pasqua han estat tradicionalment considerats festius intersetmanals amb alternança entre llicències parells i senars. Així constava al calendari oficial publicat per l’IMET a principis d’any, i molts professionals han organitzat les seves vacances de Setmana Santa tenint en compte aquest horari.

 

Proposta: si es considera necessària una liberalització en aquests dos dies, hauria de ser només a partir de les 18:00 hores, per tal de garantir un mínim de descans i respecte als plans personals dels taxistes.  ACCEPTADA!!!!!!!

 

  1. Exageració del període liberalitzat

La liberalització proposada s’estén de manera gairebé ininterrompuda durant tres mesos, fet que pot provocar:

  • Saturació del carrer amb excés de vehicles disponibles.
  • Desigualtat en el repartiment de serveis, especialment si la demanda no creix al mateix ritme.
  • Un efecte negatiu sobre la rendibilitat diària de cada conductor.

 

Proposta: les liberalitzacions haurien de ser més properes en el temps a l’esdeveniment en qüestió, segons les previsions reals de demanda, i no calendaritzades tan anticipadament ni de manera tan extensa.

 

  1. Necessitat de liberalitzacions esglaonades

Permetre que tots els taxis treballin alhora pot semblar una mesura equitativa, però en realitat pot agreujar la competència interna i empitjorar les condicions laborals.

 

Proposta: establir liberalitzacions per calques, alternant grups de taxis, com s’ha fet en altres ocasions. Això permet equilibrar l’oferta amb la demanda, evitar saturació i millorar l’eficiència del servei.

 

Reflexió final

Una bona gestió del servei de taxi ha de combinar planificació estratègica, respecte als acords previs i capacitat d’adaptació. Les mesures de liberalització poden ser útils, però sempre s’han de consensuar i aplicar amb sentit comú, transparència i equilibri.

 

Barcelona 14.04.2025