Mor Josep Colom, impulsor del taxi ‘Passem el Cantó’ entre la Seu d’Urgell i Sort
L’any passat va rebre un homenatge per la seva tasca a l’hora de facilitar la connexió del Pallars Sobirà i l’Alt Urgell. També va destacar com a escriptor, músic i narrador infantil de cara a promocionar la parla i la cultura pallareses
Josep Colom Prió, un dels principals impulsors de la connexió ‘Passem el Cantó’, ha mort als 67 anys, segons ha comunicat la Biblioteca Pública de Sort. A banda d’aquesta faceta professional com a conductor, Colom va destacar en l’àmbit cultural per la seva tasca com a escriptor, músic i narrador infantil, amb què va promocionar la parla i la cultura del Pallars. També havia estat regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sort entre els anys 2007 i 2015.
Josep Colom, fill de Casa Roi de Malmercat (al municipi de Soriguera), havia estat durant molts anys xofer del taxi que connecta l’Alt Urgell i el Pallars Sobirà a través del Port del Cantó, des la Seu d’Urgell fins a Sort, amb parades a la demanda en poblacions com Adrall, la Parròquia d’Hortó, Avellanet, Cassovall, Pallerols, Canturri, Guils del Cantó, Rubió, Llagunes, Soriguera, Vilamur i Embonui. Actualment el servei fa dos trajectes diaris de Sort a la Seu -un al matí i un altre a la tarda- i dos més en sentit invers, també al matí i a la tarda.
Ara fa tot just un any, el maig de 2024, Josep Colom va rebre un homentage a l’Ajuntament de Sort, en el marc d’un acte en què es commemorava els 27 anys d’existència de ‘Passem el Cantó’. Colom va participar en una taula rodona al costat d’Agustí López, exalcalde de Sort i expresident del Consell Comarcal del Pallars Sobirà; Xavier Ripoll, fotògraf i director de Maitant Edicions, i l’escriptor d’Oliana Jordi Pasques.
En aquest acte també es va fer la presentació del conte L’home encantat del Port del Cantó, que havia escrit ell mateix i que compta amb les il·lustracions de Momo Bolaños. El títol fa referència al menhir que hi ha al capdamunt del port que delimita el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell. Aquest element prehistòric va ser destruït a mitjan segle XX però l’any 2017 es va aprofitar el 20è aniversari de ‘Passem el Cantó’ per inaugurar-ne una rèplica, que és la que es pot veure actualment.
Guanyador de les primeres edicions del Premi Pirineu de narració
Des de la Biblioteca de Sort han lamentat la pèrdua de Josep Colom, a qui defineixen com un home de “personalitat efusiva i amigable, que ha deixat empremta en tots el qui el coneixíem”. El recentment creat centre de lectura conclou que “la seva absència serà molt sentida arreu de les nostres comarques”. Pel que fa justament al seu vessant cultural, com a escriptor Colom va destacar per ser dels primers autors a apostar amb fermesa per la recuperació i difusió de la parla pallaresa, amb títols com Un forat entre monts (Garsineu, 1996), un recull oral de Llessui i a la Vall d’Àssua.
Una tasca que va continuar en els seus relats L’orri del Bernadet (L’orri del Bernadet i altres narracions, Garsineu, 1997) i Els responsos (Els responsos i altres narracions, Solsona Comunicacions, 2000). Aquestes dues obres van guanyar el Premi Pirineu de Narració Literària en els seus respectius anys de publicació, quan Martinet acollia les primeres edicions de la Fira del Llibre del Pirineu, que actualment se celebra a Organyà. Els seus relats i col·laboracions es publicaran ben aviat en un volum recopilatori que prepara actualment Garsineu.
Com a narrador infantil, va publicar títols com Una de minairons (Cambuleta, 2011), Les fantàstiques aventures del comte Quevalent (Garsineu, 2013) i el ja esmentat L’home encantat del Port del Cantó (MaiTant Edicions, 2023). Fou també coautor, amb Núria Garcia-Quera i Eva Lluvich Segarra, de la guia d’itineraris culturals i de natura La Vall d’Àssua (Piolet, 2000).
Acordionista i regidor
Però sens dubte la seva passió fou la música i especialment l’acordió, com a impulsor de la creació de l’Escola Itinerant de Música i Dansa del Pallars Sobirà, de la qual també en va ser professor, i posant-se al capdavant d’iniciatives com el festival Sort Músics, que s’ha vingut celebrant cada any durant la Fira de Tardor de Sort. També és conegut per haver creat La Banda del Peirot, que des de fa anys ha amenitzat amb la música d’acordió força actes culturals arreu del Pirineu; entre ells, cada 24 de juny, la tradicional Xollada d’Ovelles de Sant Joan al Parc del Riuet de Sort.
Des de la Biblioteca de Sort han indicat que “és especialment punyent que ens hagi deixat un 6 de maig, Dia Mundial de l’Acordió”. I conclouen que “el seu compromís cívic i social també va quedar acreditat amb la seva dedicació i col·laboració constant amb la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sort, a la qual es va posar al capdavant entre els anys 2007 i 2015”.
Font: RàdioSeu