Grècia pacta desencallar fons estructurals de la UE per créixer
BARCELONA. ARA. TONI GARGANTÉ.- Part del nou pla grec de reordenació se centra a utilitzar els 15.000 milions d’euros dels fons estructurals que estaven congelats i que li toquen fins al 2013. L’objectiu és generar creixement i reduir l’atur.
Amb tanta tensió en l’austeritat, ningú s’havia fixat que part del problema grec passa per generar activitat i evitar l’estancament. La Comissió Europea (CE), el Banc Central Europeu (BCE) i l’FMI, l’anomenada troica, havien demanat fins ara esforços en la contenció de costos, la venda d’empreses públiques i la reducció de l’aparell públic, amb una clara vocació de reduir el deute de l’administració.
La negociació per desbloquejar els 8.000 milions d’euros d’ajuts del primer rescat va fer un gir ahir. El govern grec va presentar, amb el permís de la CE, un nou pla per fomentar el creixement econòmic, que consistirà en l’activació dels 15.000 milions d’euros que li corresponen dels fons estructurals europeus en el període 2007-2013.
Amb aquests diners, Grècia posarà en marxa fins a un centenar de projectes, fet que suposarà que cada una de les 13 regions hel•lenes desenvoluparà, com a mínim, cinc d’aquests projectes. Els sectors que rebran el nou impuls seran el turisme, el transport, l’energia, el medi ambient i la innovació. Pel que fa a les pimes, la CE estudia incrementar els fons temporals destinats a garanties per a inversions amb una dotació de 500 milions.
El comissari europeu de Política Regional, Johannes Hahn, va destacar que “Grècia ha de generar creixement i llocs de treball malgrat la greu crisi actual”. “L’impuls econòmic i les inversions que es necessiten a través dels fons estructurals són, fins al moment, la font principal de finançament que hi ha en les circumstàncies actuals”, va afegir. D’aquesta manera, l’equip econòmic que encapçala el ministre Evangelios Venizelos ha aconseguit reactivar el nivell d’inversió.
Reducció de les pensions
Però a l’altra cara de la moneda segueix la pressió. En paral•lel a les mesures de creixement, el govern grec va presentar nous acords d’ajust intern, imprescindibles per aconseguir nous ajuts. El consell de ministres va acordar reduir un 20% mensual les pensions que superin els 1.200 euros i va retallar les pagues dels treballadors públics que es van jubilar als 55 anys. En aquesta línia, passaran a la reserva 30.000 funcionaris. Els empleats del sector públic també es retallaran el sou en un percentatge del 15%, segons analistes citats per l’agència Efe.
També es va acordar una reforma fiscal, que estipula que pagaran més impostos els ciutadans de rendes de més de 5.000 euros anuals. Fins ara pagaven els que generaven xifres superiors a 8.000 euros. El consell de ministres, que va durar més de sis hores, va pactar un impuls de les privatitzacions d’organismes públics i la introducció de competència addicional en els segments del taxi, les farmàcies, els advocats i els notaris.