Resposta de STAC i UTAM a la proposta de l'IMET de torns flexibles

BARCELONA.- El dijous passat, dia 7 de juny amb motiu de la reunió que devia abordar com resoldre la aplicació dels torns de treball, i davant la dificultat per trobar una sortida entre les organitzacions i l’Administració, UTAM i STAC vam demanar a l’IMET que presentés una proposta concreta per tal de poder-la avaluar. Divendres vam rebre una primera part, a on s’explicava que els torns de treballs flexibles anirien controlats mitjançant un rellotge col•locat al vidre del darrere del vehicle. També s’explicava que el cost de la operació estaria dividit i que una part es pagaria amb els diners del Pla de Viabilitat i Modernització i cada taxista hauria d’aportar uns 50 euros. Ahir vam rebre la proposta per el repartiment d’hores, la qual estableix 12 hores per els vehicles amb només un conductor, i 20 hores per els vehicles conduits per dos conductors. Si bé tota la proposta és qüestionable, el repartiment d’hores és totalment inacceptable i origina la resposta que a continuació reproduïm.

Barcelona, 12 de juny de 2012
En resposta a la proposta per implantar un sistema de torns flexibles a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, STAC i UTAM EXPOSEM:
Sobre la no implantació dels torns de treball:
– Aquesta Administració encara no ha donat una resposta concreta que expliqui el motiu per el que no s’implanten els torns de treballs escollits en consulta vinculant entre tots els titulars de llicencia el passat mes de febrer. Recordem que els serveis jurídics del IMET van avalar totes i cadascunes de les propostes portades a consulta.
Sobre el control dels torns flexibles mitjançant un perifèric:
– Primer de tot hem de dir que no es cert que el Departament de Transports de la Generalitat no autoritzi el control horari mitjançant el taxímetre per que aquest Departament no té competències sobre aquesta matèria, i l’únic que pot exigir es que el sistema tarifari no es vegi alterat amb la introducció del control horari als taxímetres, extrem que es comprovaria verificant tots el programes una vegada estiguin modificats amb la inclusió del programa horari. Així mateix volem incidir que prop del 95% dels taxímetres de l’ÀMB de Barcelona son perfectament aptes per suportar el control horari.

– La proposta inclou la possibilitat d’utilitzar els diners del Pla de Viabilitat i Modernització del sector per aquest fi. Tenim els nostres dubtes sobre la legalitat d’aquesta acció, si bé nosaltres no ens oposaríem, una part del sector és contraria a aquesta decisió.

– Podríem dir que París es la ciutat més important del món que incorpora el control horari mitjançant un rellotge i aquesta ciutat es troba en ple procés per passar d’aquest sistema al control horari integrat al taxímetre. Hauríem de considerar fins a quin punt es raonable incorporar un sistema que la ciutat més important que el fa servir des de fa molts anys ha decidit canviar-lo per d’altre.

– Les competències sobre metrologia son nacionals, i si ciutats com Bilbao, Valencia, Madrid o recentment Córdoba han incorporat el control horari al taxímetre, Catalunya i per lo tant Barcelona, no poden tenir una legislació diferent i deurien poder també implementar aquesta funció als seus taxímetres respectant les normatives vigents.

– Finalment, entenem que la elecció del control per mòdul en detriment del control per taxímetre es absolutament qüestionable per tres raons de pes:

• I. Des del punt de vista legal, el control mitjançant taxímetre s’està aplicant en altres ciutats del nostre entorn normatiu, sense tant sols un precedent d’anul•lació o suspensió cautelar, mentre que amb l’eventual aplicació de l’altre mesura de control per “rellotge” seria irresponsable desatendre el risc d’obrir noves vies d’actuació per a la confrontació jurídica.
• II. Des del punt de vista econòmic, el cost total d’implantació del “rellotge” es significativament superior al del control per taxímetre, la qual cosa tindria difícil explicació davant el sector, sobre tot quant aquesta mesura més cara no aporta cap avantatge sobre l’alternativa més econòmica.
• III. Per els antecedents, donat l’experiència que dèiem de les ciutats mes similars del nostre entorn legal més proper, junt amb l’experiència concreta de la ciutat que està abandonant el model que ara se’ns proposa. No hi ha manera d’entendre per què ens apartem del camí comú per anar a buscar precisament aquell altre camí que, els que l’han fet, en fugen.
Sobre el repartiment de les hores (20/12):
– Donem per fet que avui dia a l’ÀMB els assalariats del taxi fan jornades de 12 hores, entre d’altres coses perquè no es disposen d’eines que pugin controlar aquesta explotació. Ens sobta que no es vulgui fer servir la implantació dels torns flexibles per controlar aquest extrem i poder eradicar aquestes pràctiques il•legals. Amb la posada en marxa d’aquests torns podríem, per primera vegada, tenir una eina potent que pràcticament acabaria amb les jornades superiors a vuit hores, que hem de recordar que és el que estableix la llei. Parlem sempre de temps de treball efectiu. Nosaltres no tindríem res a dir en relació al temps que és vulgues afegir en concepte de pauses i descansos, sempre que es respectin les vuit hores com a temps màxim de treball efectiu. Per tant, i tenint en compte que es pot diferenciar entre temps de treball i temps de descans, no entendríem com l’Administració podria ser partícip d’un frau a Hisenda i a la Seguretat Social permetent jornades efectives superiors a les vuit hores.

– Si mirem a d’altres ciutats on han implementat sistemes similars, trobem que on millor està funcionant és a Valencia, on el repartiment d’hores està fixat en 12/16 més pauses superiors a una hora. A Madrid, on van apostar per 16/18 més pauses, està sent un autèntic fracàs i estan intentant baixar les hores per treure’n profit a la inversió realitzada. Creiem que Barcelona no pot ser aliè a aquestes experiències, i les ha d’aprofitar per treure’n el màxim profit. No potser que altres ciutats hagin fracassat amb 18 hores per el doble torn i a Barcelona estiguem considerant posar-nen més.

– Un del objectius de la mesura es fixar un model de taxi per la ciutat, a on el número de vehicles doblats deuria voltar el 15%. Ens sembla una molt bona idea, però amb 20 hores per els vehicles doblats dubtem que es pugi assolir aquesta xifra en un període de temps raonable. Un cop més parlem de Valencia, a on el sistema de 12/16 va provocar que el número de vehicles doblats baixés a la meitat en aproximadament un any, principalment per la regularització de contractes il•legals i abusius. Per tant, i atenent a la experiència d’altres ciutats, és més que evident que una regulació del doble torn de 20 hores tindria un efecte inapreciable sobre el terreny.

Per tot l’exposat DEMANEM:
– La posada en marxa del torns de treballs que va escollir el sector en consulta vinculant. Si això no fos possible, l’IMET després d’explicar-ne els motius, hauria de posar en marxa el control horari de 12/16, independentment del sistema empleat per el seu control, si es justifica aquesta elecció.
Entenem que això seria lo lògic atenent als resultats de la passada consulta i ens reservem totes les accions que puguem exercitar per tal de defensar els interessos del col•lectiu.

8 thoughts on “Resposta de STAC i UTAM a la proposta de l'IMET de torns flexibles

 • 13 de juny de 2012 at 16:53
  Permalink

  * Bucle sin fin :
  _ Estar en un laberinto depues de haber elegido una opcion ganadora democraticamente (turnos)
  – Alcalde y regidor de movilidad de BCN en la parra ante tanto taxi circulando libre , colapsando , molestando , peleando con la guardia urbana, contaminando..etc.
  – Empresarios( 10% )poder para impugnar hasta una mosca que se mueve y paralizarlo todo.
  _ Sector echo añicos roto en 1000 pedazitos , divison total (veinticatorce organizaciones , sindicatos).
  – Sin poder promocionarnos ni publicitarnos para competir ,por ejemplo ,con el aerobus y el bus turistic .
  – Con una CRISIS FINANCIERA Y UN DESEMPLEO BRUTALES ,( sin ser capaces de vivir de una poblacion de 5 millones en el AMB)
  – Sin freno a la hora de contratar asalariados.(explotados hasta la extenuación).
  * Se nos ha girado la tortilla y nos encontramos en un bucle sin fin , (hasta que nos vayamos todos a tomar por culo).

  Reply
 • 13 de juny de 2012 at 19:09
  Permalink

  si s’aplica la mesura de 12 hores als taxistes, i 20 hores als floteros, aquí gairebé no s’aconseguirà res, els taxistes venim treballant això, unes 12 hores, (és el que el cos aguanta) i els floteros hobligarán als seus esclaus a treballar 10 hores per torn, la veritat tanta comèdia per tan poc resultat no val la pena, aquí l’únic acceptable és que els taxistes tinguem la llivertat de treballar durant 12 hores i els floteros 17 hores, 2 torns de 8 hores més 1 hora per realitzar el relleu,

  Reply
 • 13 de juny de 2012 at 21:42
  Permalink

  Los autonomos q por la legislacion laboral no hay maximo legal establecido podemos aceptar regularnos con 12 horas. Pero como es posible que el IMT proponga aceptar q un coche a doble turno con dos conductores asalariados puedan trabajar 10 horas diarias, en contra de la legislacion laboral y del Estatuto de Trabajadores ?? Si la administracion ampara la legalidad el Taxi del AMB se convertira en la jungla sin ley

  Reply
 • 13 de juny de 2012 at 23:18
  Permalink

  Estic totalment d´acord en la implantació del control horari de 12/16 es el més correcte i equitatiu,i la gran majoria de taxistes autonoms també penssan igual,o aixo es el que jo he anat sentint,molta sort en les vostres negociacions.

  Reply
 • 14 de juny de 2012 at 2:52
  Permalink

  La unica medida que permitiria un consenso de los autonomos es la regulacion horaria por taximetro 12/16h, los turnos generan molestias acusadas a muchos taxistas y los dos dias de fiesta al mes atentan contra nuestro derecho como trabajadores y como tributadores a las SS.

  Reply
 • 15 de juny de 2012 at 22:59
  Permalink

  Lo más razonable ,seria 12horas autónomos,16 doble turno,y fijar un tope de asalariados.

  Reply
 • 20 de juny de 2012 at 10:35
  Permalink

  Completamente de acuerdo con lo de aplicar las 12 y 16 horas, otra cosa es que se llegue a aplicar algun dia. Lo que parece ser que si se aplicara son los dos dias mas de fiesta al mes hasta octubre y digo parece ser porque de momento la administracion no me ha notificado nada. Si llega la fecha y no he recibido nada, yo seguire trabajando cinco dias a la semana.

  Reply
 • 21 de juny de 2012 at 17:25
  Permalink

  Les cartes van arribant, però hi ha taxistes que tindran 3 dies de festa consecutius. Qui em farà recuperar eixos tres dies? L’Stac, l’AMB… A vore, que surtin candidats! Tot és una pantomima, feina n’hi ha, però cal estar al carrer i treballant. En més d’una ocasió m’he hagut de baixar a una parada i anar a preguntar als ‘senyors’ taxistes si volien agafar un passatge que m’havia parat. Què no es guanyen tants diners, doncs companys, tenim la sort de tenir feina, però cal fer-la. Jo tinc obligacions familiars i malalts a casa i no puc permetre’m el luxe dels torns rotatius. Es més, afegeixo que no els portaré a terme a no ser que el que deixi de guanyar m’ho aboni l’administració o els gremis. I penso que per aquesta banda, estic fotut. Ara, més dies de festa, i en vacances -idea genial!-. Us imagineu els bars, les benzineres, les administracions amb un dia més de festa o amb torns horaris trets del barret de quatre il·luminats? Però on són els taxistes que fa molts anys van començar a fer el taxi i tenien tantes coses que pagar? On són? On està la solidaritat dels ‘professionals’ que vetllen per la gent jove? És que penseu que el problema són els vehicles, si mes no, tot ajuda, però en comptes de barallar-nos per les hores, perquè no baixem les tarifes? Potser d’aquesta manera aconseguirien que la gent agafés més el taxi i per tant guanyarien en recaudació… No hi ha res a fer, això sí els de sempre a viure del taxista que estem al carrer i donant voltes. Salutacions, paciència i perseverança; només calen certs valors per seguir endavant.

  Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *